© Manşet Haber Gazetesi 2021

ALTIN MADENİ PROJESİNE İTİRAZ

Kırklareli Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri aldıkları karar gereği KIRKLARELİ ili Merkez , ilçeye bağlı GEÇİTAĞZI KÖYÜ ile KULA köyünde KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. tarafından yapılması planlanan S:200702755 RUHSAT NO'LU ALTIN MADENİ projesine Kırklareli Emek ve Demokrasi Platformundan itiraz geldi.

Kırklareli Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri Kırklareli Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Müdürlüğüne gelerek 7 sayfadan oluşan itiraz dilekçelerini vermeden önce Emek ve Demokrasi Platformu dönem sözcüsü ve Eğitim Sen Kırklareli Şube Başkanı Okan Balcı basın mensuplarına bir açıklama yaptı.
Balcı yaptığı açıklamada,Yıllardır ıstrancalar sermayenin daha fazla kar hırsıyla yağmalanmaya devam ediyor.Son günlerde yine bir yağmalama projesi ile kâr projesi ile karşı karşıyayız.Kula ve Geçitağzı köylerinin meralarında altın madeni arama süreci başlatılmak istenmektedir.Ancak sermaye ne kadar Doğa ve Çevremize saldırırsa saldırsın biz Kırklareli Emek ve Demokrasi bileşenleri olarak bu saldırıların karşısında durmaya devam edeceğiz.Bugünde bunun bir adımı olarak Kula ve Geçitağzı köylerinde KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş. tarafından yapılması planlanan projeye karşı imza dilekçelerimizi vermek için buradayız.Kırklareli halkını ve Demokratik kitle örgütlerini bu konuda duyarlı olmaya ve sürece sahip çıkmaya çağırıyoruz dedi.
Açıklama sonrası platform bileşenlerinin temsilcileri Müdürlük binasına gelerek toplamda 7 sayfadan oluşan itiraz dilekçelerini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne  sundu.
Daha önce de 2014 yılında başvurusu yapılan projeye DOKU Derneği Başkanı Göksal Çidem’in itirazı sonrası “ÇED Gereklidir” raporu verildiğinin hatırlatıldığı itiraz dilekçesinde, Ekim ayında yeniden başvurusu yapılan proje için, dosyalarda yeterli inceleme yapılmadan 19 Ekim 2022 tarihinde ÇED sürecinin başlatıldığı ifade edildi. Toplam ruhsat sahası 31.000 dekar olan alanın tamamına yakınının meşe ormanı olduğu ve burada coğrafi işaret alan meşe balının üretildiği hatırlatılarak, bölgenin arıcılıkta mutlak koruma alanı dahilinde olduğunun altı çizildi. Dilekçede ayrıca, “Geçitağzı köyü maden ruhsat alanında bulunan derelerin akış güzergahı Armağan Barajı’dır. Armağan Barajı bölgede evsel ve sanayi atıkları ile kirlenmemiş temiz ender su kaynaklarından birisidir. Armağan barajı Kırklareli içme suyu için kullanılacaktır.” ifadeleri yer aldı. İtiraz dilekçesinde, bölgenin yaban hayatı bakımından oldukça zengin olduğu belirtilerek, yapılacak olan patlatmalar ile doğal yaşama zarar vereceğinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER