‘Esnek, güvencesiz çalışmaya hayır!’
BÖLGESEL
DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’nın 8 Mart programı, dün Kocaeli Gebze’de yapılan etkinlikle başladı. Gebze 1 Nolu Şube Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen etkinlikte, sendikanın örgütlü olduğu fabrikalardan metal işçisi kadınlar bir araya geldi. Etkinliğe, sendikanın avukatı Yeter Türkeş ve sendika uzmanı Nuran Gülenç de katıldı.
Şube binasında dün (25 Şubat Pazar) gerçekleşen 8 Mart etkinliğinde, Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu’nun faaliyetlerinden görüntüler içeren bir video gösterimi yapıldı. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte sık sık “Kadın Yaşam Özgürlük”, “Yaşasın 8 Mart, Yaşasın Kadın Dayanışması” sloganları atıldı.
Direnen işçiler yalnız değil
Etkinliğe katılan metal işçisi kadınlar,
- Üretimden gelen güçlerini kullanarak patronun işten atma saldırısını püskürten ve direnişlerini kazanımla sonuçlandıran Esitaş işçilerini;
- Aylardır sözleşme sürecinde olan ve fabrikalarında haftalardır "İşgal grev direniş!" sloganlarıyla eylem yapan HT Solar işçilerini;
- 8 Mart'ta greve gidecek olan İzmir'deki Gates fabrikası işçilerini;
- Tekgıda-İş Sendikası'nda örgütlenen ve patronun işten atma saldırısına karşı sendikalı olma haklarını direnişle savunan Perfetti fabrikası işçilerini alkış ve sloganlarla selamladı.
Av. Yeter Türkeş, kadın işçilerin iş hukukunda tanımlı haklarına ilişkin bir sunum yaptı. Sunumun ardından etkinlik, kadın işçilerin soruları ve deneyim paylaşımlarıyla devam etti.
Sonrasında Nuran Gülenç, Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu’nun toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla bugüne dek hayata geçirdiği çalışmaları anlattı. Gülenç, sendikalarda kadın temsili, örgütlülüğü ve mücadelesinin önemine işaret etti.
Amaç, esnek çalışmayı yaygınlaştırmak
İş yasalarında yapılması planlanan değişikliklerin de ele alındığı etkinlikte, siyasi iktidarın esas hedefinin esnek çalışma modellerini daha da yaygınlaştırmak olduğu, bu durumun en çok kadınları olumsuz etkileyeceği vurgulandı. Medyaya yansıyan “Haftalık çalışma süresinin 40 saate düşürüleceği” gibi söylemlerin bu yasa değişikliğini sevimli göstermek amacıyla ortaya atıldığına dikkat çeken uzmanlarımız, olası hak kayıplarına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Uzmanlarımız, “Çalışma saatlerinin düşürülmesini elbette istiyoruz. Ancak çalışma saatleri tüm çalışanlar için hiçbir hak kaybı olmaksızın düşürülmeli. Siyasi iktidarın amacı ise esnek, güvencesiz, uzaktan çalışma modellerini daha da yaygınlaştırmak. Böylece biz kadınların emeğini ev içinde karşılıksız, işyerinde ucuz emek olarak daha fazla sömürebilecekler. Çalışma yaşamında eşitsizlik derinleşecek, hak gaspları katmerlenecek. Biz bunu kabul etmiyoruz. Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan kadınlar olarak esnek ve güvencesiz çalışmaya karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Sendikamızın 8 Mart programı
Birleşik Metal-İş üyesi kadın işçiler, bu haftayı sendikamızın genel merkezinde bugün başlayan ve 1 Mart’a kadar sürecek olan Kadın Eğitim Programı’yla geçirecek.
3 Mart Pazar günü, 8 Mart Kadın Platformu tarafından İstanbul Kadıköy’de düzenlenen mitinge katılacak olan kadın üyelerimiz, 7 Mart Perşembe günü de Gebze Kent Meydanı’nda “Haklarımızdan, Eşitlik Mücadelemizden Vazgeçmiyoruz” şiarıyla bir basın açıklaması gerçekleştirecek.
8 Mart’ta Eskişehir Şube binasında basın toplantısı, 9 Mart’ta ise İzmir Şube’de kadın işçi etkinliği yapılacak.
Kadın üyelerimiz ayrıca, hafta boyunca fabrikalarında takacakları yaka kokartları ve okuyacakları bildirilerle 8 Mart’a dair taleplerini dile getirecek.
İlginizi Çekebilir