Hayvansal Gübrelerin Mera Alanları Üzerindeki Etkileri Değerlendiriliyor
GÜNDEMMera alanlarının verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını geliştirmek için atılmış büyük bir adım olarak göze çarpıyor
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve özel sektör işbirliğiyle hayata geçirilen "Mera Alanlarında Organik ve İnorganik Gübre Uygulama Projesi", dikkat çekici bir çalışmaya imza atıyor. Kırklareli ili, Merkez ilçesi, Kavakdere ve Deveçatağı köylerinde bulunan 200 dekarlık mera alanında gerçekleştirilen bu projede hayvansal gübrelerin mera alanlarının botanik kompozisyonu ve toprak özellikleri üzerindeki etkileri inceleniyor.
Proje kapsamında, Kırklareli'nin Merkez ilçesine bağlı Kavakdere köyünde bulunan deneme alanında, organik ve inorganik gübre uygulamalarının etkileri değerlendiriliyor. 100 dekarlık bir alanda gerçekleşen deneme uygulamasında, çeşitli formülasyonlarda olan katı, katı+sıvı ve sıvı gübrelerin 84,8 tonluk organik gübre ve 0,04 tonluk inorganik gübre ile kıyaslanması amaçlanıyor.
Projenin gerçekleştiği bölge, ilimizdeki hayvancılık işletmelerinin yoğun olduğu bir alandır. Bu işletmelerin hayvansal çıktıları, tarım alanlarında gübre olarak kullanılabilmektedir. Proje, mera alanlarında bu tür gübrelerin kullanımının bitki örtüsü ve toprak üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla başlatıldı. Katı, katı+sıvı ve sıvı gübrelerin ticari gübrelerle karşılaştırılmasıyla elde edilecek sonuçlar, gelecekte mera ıslahı ve amenajmanı projelerinde kullanılabilirliği açısından önemli bir ölçüt sağlayacak.
Kırklareli'deki bu önemli araştırma, mera alanlarının verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını geliştirmek için atılmış büyük bir adım olarak göze çarpıyor.
İlginizi Çekebilir