Hekimlerden İş Bırakma Eylemi
GÜNDEMAHESEN ve KIRKAHED, 1-2 Ağustos'ta iş bırakma eylemi düzenleyerek aile hekimlerinin özlük hakları ve çalışma koşullarını dile getiriyor.
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) İl Temsilcisi ve Kırklareli Aile Hekimleri Derneği (KIRKAHED) Basın Sözcüsü Dr. Seçkin Özdemir, aile hekimlerinin sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm taleplerini dile getirmek amacıyla 1-2 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek iş bırakma eylemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Özdemir, 19 sendika ve 2 aile hekimliği derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu 'Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu' ile aile hekimlerinin karşılaştığı zorlukları daha etkin bir şekilde dile getireceklerini ifade etti. Müzminleşmiş sağlıkta şiddet, özlük hakları, mali haklar gibi çeşitli sorunları artık daha gür bir sesle duyurabileceklerini belirten Özdemir, sağlık çalışanları olarak karşı karşıya oldukları zorlukları vurguladı.
Aile hekimlerinin asli görevinin sağlığı koruma ve geliştirmek olduğunu hatırlatan Özdemir, 2019 korona pandemisi ve sonrasındaki süreçte artan poliklinik hizmeti talebinin aile hekimlerine ciddi bir yük getirdiğini belirtti. Ancak sahadan bihaber yöneticilerin bu konuda yeterli planlama yapmadığına dikkat çeken Özdemir, aile sağlığı merkezlerinin asıl amacından uzaklaştığına dikkat çekti.
Dr. Seçkin Özdemir, aile sağlığı merkezlerinin işleyişini sağlarken yapılan harcamaların ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan olumsuz etkilendiğini ve aile hekimlerinin çeşitli kesintilerle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Yıllık izin, ölüm izni, babalık izni ve hastalık raporlarında maaş kesintisi gibi durumların aile hekimlerinin motivasyonunu düşürdüğünü söyleyen Özdemir, bu nedenle sağlık çalışanlarının alternatif maddi avantajlara sahip kadroları tercih etmeye başladığını dile getirdi.
Özdemir, 14 Temmuz 2023 tarihinde onaylanan ve resmi gazetede yayınlanan torba yasa ile özlük haklarının ayaklar altına alındığını ve iş güvencelerinin idarecilerin takdirine bırakıldığını ifade etti. Bu nedenle 1-2 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirecekleri iş bırakma eylemiyle sözleşmelerin keyfi feshinin önünü açan maddelerin iptali, hak ettikleri ücretlerin tek bir hak ediş olarak emekliliğe yansıyacak şekilde ödenmesi, cari gider ödeneklerinin en az yüzde 50 arttırılması ve aile hekimlerinin çalışma koşullarının iyileştirilerek kadroların doldurulması taleplerini dile getireceklerini belirtti.
Son olarak, taleplerinin yerine getirilmesi için umut taşıdıklarını ancak anayasal hak ve özgürlükleri doğrultusunda eylemlerinin devam edeceğini açıklayan Özdemir, aile hekimlerinin yaşadığı sorunların çözümü için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.
İlginizi Çekebilir