© Manşet Haber Gazetesi 2021

Japon Deprem Uzmanı, Türkiye'de Binaların Yarısı Kaçak Yapı

 Özel Kırklareli Final Akademi Anadolu Lisesi’nin katkılarıyla Japon bilim insanı Noriwaki Kırklareli AKM salonunda saat 11.00 de ''DEPREM GERÇEĞİ'' konulu konferansta Kırklarelililerle buluştu.
Kırklareli AKM de düzenlenen etkinliğe katılan ve aynı zamanda da  Japonya Yurt Dışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri - İnşaat Yüksek Mühendisi, Yüksek Mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki Kırklareli’nde yaptığı slayt sunum ile öğrencilere ve katılımcılara deprem gerçeğini anlattı.
Yoğun bir katılımın olduğu etkinliğin moderatörlüğünü İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Kadir Kılınç üstlendi.
japon bilim adamı Yoshinori Moriwaki Türkiye’de ''Deprem Gerçeği'' konulu konferansta deprem gerçeğinden söz ederek Türkiye'de ayaşanan depremlerin ve yarattığı sonuçların üzerinde konuştu. 
Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki slayt sunum ile Türkiye'de 1932 yılında yaşanan başta Erzincan depremi olmak üzere ülkemizde Marmara depremi, İzmir Depremi, Elazığ depremi ve 6 Şubat depremlerini hatırlatarak Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizdi ve bunun için eğitim şarttır ve depreme karşı önelm almak gerekir dedi.Ülke gündeminde yer alan ve beklenen büyük İstanbul depremi başta olmak üzere Anadolu fay hattıi Marmara Fay hattında yer alan bölgelerde deprem tehditlerinin olduğunu ifade etti ve mutlaka tedbir alınması gerekir dedi.

''Türkiye'de Binaların yüzde 50 si Kaçak Yapı ''

Türkiye’nin fay hattı haritasını değerlendiren Moriwaki,Maalesef Türkiye'de deprem eğitimlerinin ve alınan tedbirlerin yetersiz olduğuna vurgu yaptı ve ne yazık ki Türkiye'de binaların yüzde 50 sinin aruhsatsız yapılar olduğunu ve bununda olası depremlerde riskin ne kadar öenemli olduğu 10 ilde ayaşanan depremde görülmüştür dedi. Japonya’da deprem eğitiminin okulda, ailede ve her alanda var olduğunun altını çizen Moriwaki, hazırlıklı olmanın depremlerde riskin yüzde 70 azaltacağını vurguladı. Türkiye’deki deprem hazırlıklarını olumlu gördüğünü ancak yeteriz olduğunu, önlem alınmadığını  belirtti.

''Depremin Zararını Yüzde 70 Azaltabiliriz''

Japon deprem uzmanı Moriwaki, “1939'da Türkiye'nin en büyük depremi oldu. 7,9 şiddetinde ve 1941'de Tokat'ta deprem oldu. Sonra Doğudan Batıya sırayla geldi. 1999 Marmara  depremi oldu.2019'da Elazığ Belediyesi beni çağırdı. Orada seminer yaptım. Doğu Anadolu fay hattında uzun zamandır deprem yok ancak gelmeye başlayınca, domino taşı gibi devam edecek bunu söyledim ve 3 ay sonra Elazığ'da deprem oldu.Bu fay hattı kırılmaya başladı ve devam edecek. 2022'de Kahramanmaraş Üniversitesi beni çağırdı. Elazığ'da deprem oldu ve artık hazır olmak lazım açıklamalarında bulundu.Moriwaki, “Japonya'da her hafta deprem oluyor. O zaman hep beraber Belediyeler, hükümetler, okullar, şirketler hazırlıklı olmalı. Hesap yaparak herşey ona göre  planlamalı. Deprem kayıplarının ardından ekonomiyle de ne kadar kötü bir tablo çıkar diye düşünmeliyiz.Can ve Mal kaybı ne olur diye hesap yapmalıyız ki buda meydana gelen  hasarı yüzde 70 azaltabiliriz. O zaman neden yapmıyoruz? Japonya'da insanlar bunu anladığı için önlem alıyor ve kayıpları en aza indirdi. Sizler de yapmalısınız. Yapılmaya çalışılıyor ancak ben yeterli görmüyorum.Türkiye'de en büüyük eksiklik eğitim eksikliğidir. Ben buradayım, sizleri bilgilendirmek için geldim ” dedi.

''Sizler şanslısınız çünkü Kırklareli Güvende''

Gösterdiği slayt sunumunda Türkiye’nin deprem riski haritasında “Marmara Bölgesi kıpkırmızı, İstanbul kıpkırmızı çok tehlikeli.Bir küçük 3. derecelik bir alan var ama genel olarak 4.riskli bölgede Kırklareli var.Evet Kırklareli riski az olsada  sizler ileride başka şehirlerde olabilirsiniz. O yüzden Türkiye'nin neresinde olursanız olun bir deprem ülkesinde yaşıyorsunuz ve  depreme hazırlıklı olmalısınız.O zaman ne yapmak lazım diye sordu ve deprem öncesi, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenleri anlattı. 

''Deprem Öncesi, Deprem Sonrası Eğitim''

Deprem ülkesi olan ülkelerde eğitim erken yaşta başlamalı “Lise öğrencileri için senede bir kez tatbikat yapsanız da ne olduğunu hatırlarsınız. Ancak ilkokul için senede bir kere olunca küçük oldukları için hatırlamıyorlar. O yüzden Japonya'da tehlikeli bölgelerde ayda bir kez tatbikat yapılıyor. Tatbikat ne kadar çok yapılırsa, o kadar çok hazırlıklı olursunuz. Eğitim küçük yaştan itibaren başlamalı. Japonya'da ilkokul ve anaokulunda yapıyoruz.Sizlerde bunu yapmalısınız” sözlerini dile getirdi.


''Mutlaka Deprem Aile planı yapın ''

Deprem eğitiminin en önemlisi evlerde deprem aile planı yapılmasıdır.Deprem anında riskli bölgeler güvenli bölgeler belirlenmelidir.Hayat üçgenine de dikkat çekerek Deprem anında normal şartlarda masanın altının güvenli olduğunu ifade eden Moriwaki, “Deprem anında Türkiye'deki binalarından yapısından dolayı, masanın altına değil, masanın yanına çömelmeliyiz. Deprem öncesinde; depremde ve depremden sonra kullanılmak üzere iki çanta hazırlanmalı.Su,tuz,düdük, çikolata Deprem çantasında olmalı ve çanta yere konulmamalı ana kapının yakınında ve duvara asılı olmalı” şeklinde konuştu.

''Ne Mutlu Türküm Diyene''

Sözlerine Türkiye'de yaşadığını ve Atatürk'e hayranlığından da söz ederek ona olan  sevgisinde söz ederek sözlerini  NE MUTLU TÜRKÜM diyerek sözlerini tamamladı.
Moriwaki sunum malzemelerinde ve kravatında Atatürk imzası olması dikkat çekti.

Etkinliğinin sona ermesinin ardından  Özel Kırklareli Final Akademi Anadolu Lisesi Kurucusu Ekrem Erdinç, Yoshinori Moriwaki ve Kadir Kılınç’a çiçek ve teşekkür plaketi verilmesinin ardından aöğrenciler ve idareciler ile öğretmelerin topluca fotoğraf çekimi etkinlik sona erdi.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER