© Manşet Haber Gazetesi 2021

KIRKLARELİ BELEDİYESİNE AİT ÇÖP KAMYONU İÇİNDE 20 ADET ÖLÜ KEDİ KÖPEĞİN NE İŞİ VARDI.?

Kırklareli Barosu, Dernekler, Hayvanseverler ve Gönüller olarak Kırklareli'nde Kırklareli Belediyesine ait çöp kamyonunda bulunan cansız hayvan bedenleri ile ilgili ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Kırklareli Öğretmenevi önündeki Özgürlük parkında yapılan basın açıklamasını Kırklareli Barosu Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Emrecan Güven okudu.Güven okuduğu  basın açıklamasında, Temmuz ayında alelacele meclisten çıkan ve halen Anayasa Mahkemesinde yürütmenin durdurulması talebi ile yargılaması devam eden yasa düzenlemesi mevcut iken. Seçilmişler tarafından, söz konusu yasanın çoktan uygulamaya başlandığına defalarca şahit olduk, sokak hayvanlarına yönelik katliam yasasının bir yaşam hakkı ihlali olduğunu, toplumun vicdanını yaraladığını ve kabul edilemez olduğunu defalarca dile getirdik. Maalesef zaman bizi haklı çıkardı ve neredeyse her gün ülkenin farklı yerlerinden uyguluyacılar eliyle hayvanlara yönelik şiddet ve katliam haberleri gelmekte.
Dün de ilimizde maalesef vicdanlarımızı yaralayan, insanlık adına utanç verici bir durum yaşandı. İçinde çok sayıda cansız hayvanın olduğu ve geçici hayvan bakımevinden çıktığı tespit edilen çöp aracı, cansız hayvanları gizlice çöp alanına götürüp atacakken hayvanseverlerin olaya müdahale etmesiyle çöp aracı durduruldu ve şehrimizin katı atık tesisinin, Kırklareli Belediyesine ait çöp kamyonunda bulunan cansız hayvan bedenleri ile ilgili haberi alması ile beraber çöp kamyonunu tesisin kabul etmemesi ile birlikte, tesisin hemen önünde olan boş araziye halk sağlığını tehlikeye atacak şekilde Kırklareli Belediyesi’ne ait çöp aracınca, çöpler arasında olan cansız hayvan bedenleri ortalık alana döküldü.Hayvanseverlerin kendi çabaları dahilin de cansız hayvan bedenleri çöpten çıkarılarak tarafımızca 11 adet köpek, 9 adet kedinin tespit edildiğini kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ne yazık ki dün belediye tarafından yapılan çöpleri halk sağlığını tehlikeye atacak şekilde dökme davranışından kaynaklı olarak cansız hayvan sayısını net olarak tespit edemedik.Tarım İl Müdürlüğü veterineri, geçici hayvan bakım evi veteriner işleri müdürü, polis ve hayvanseverler eşliğinde çöp aracıyla birlikte Kırklareli çöp alanına gidildi. Buranın jandarma bölgesi olduğu söylenerek polis yerine jandarma ekiplerinin geleceği söylendi. Jandarma ekipleri beklendiği sırada Temizlik işleri müdürü halk sağlığını hiçe sayarak hayvanseverlerin önüne çöp aracını boşaltarak “alın buradan arayın bulun hayvanlarınızı” dedi. ‘’Jandarma gelmeden o canların ölü bedenlerini çöplerle karışacak şekilde boşaltamayacağını, bunun delil karartma olduğunu’’ söyleyip engelleme çabalarımıza rağmen hayvanseverleri dinlemeyerek kamyonu ortalık alana boşalttı.  
Tüm bu olayların sonunda gece saatlerinde Belediye başkanı sayın Derya Bulut bir açıklama yaptı.Bizler yıllardır geçici hayvan bakımevinin şartları düzelsin, etkin bir kısırlaştırma faaliyeti yapılarak sokak hayvanlarının popülasyonu kontrol altına alınsın diye mücadele veren hayvanseverler şimdi şu sorulara cevap bekliyoruz.
Sayın Derya Bulut;
•Geçici hayvan bakımevi ne işe yarar? Dünkü yaptığınız açıklamada “ağır hastalıkları” bulunan kedi ve köpekler demişsiniz. Bu hayvanlar sokakta değil bakımevindeydiler ve neden orada tedavi edilmediler? Bakımevleri hasta hayvanların rehabilite ve tedavilerinin yapıldığı yerler değil midir? 
•Daha öncesinde gönüllüler tarafından yapılan ziyaretlerde hayvanların sürekli sağlıklı olduğundan, iyi bakıldığından bahsederken, toplamda 20 adet hayvanın öldüklerinde ise birden hepsinin çeşitli hastalıkları olduğunu iddia etmeniz sizlerce de bir tutarsızlık değil midir?
•Röntgen cihazı, labarotuarı olmayan hasteneye hastane diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Peki kan tahlil cihazı, röntgen cihazı hatta karma aşı gibi ilaç ve ekipmanları bulunmayan bir bakımevi bakımevi midir? Bakımevleri sokak hayvanlarının tedavilerinin yapıldığı sağlık merkezleri değil midir? Kuruluş amacına uygun davranmayan ve işlevini yerine getirmeyen bu bakımevinin feshedilmesi gerekir.
•Bakımevine ayırılan bütçeden, bu cihazlar neden alınmamaktadır? Bu bütçe nerelere kullanılmaktadır?
•Bir şekilde bakımevinde ölmüş ya da öldürülmüş bu canların, hem de ağır hastalık taşıdıkları iddia edilirken, prosedüre göre hastalıktan ölen hayvanların bakım evlerince kireçlenerek ve üstü sıkı bir toprak ile kapatılması marifeti ve veteriner hekim eşliğinde gömülmesi gerekirken uygun bir şekilde gömülmeden, bu canların ölü bedenlerine gereken saygı gösterilmeden, halk sağlığı, doğa ve çevre güvenliği hiçe sayılarak atıl bir araziye atılması kanuna açıkça aykırı iken ayrıca vicdanen doğru ve etik midir? 
•Geçici hayvan bakımevi, hayvanseverlerin ziyaretine neden sadece haftada 2 gün toplamda 3 saat açık? Neden şeffaf davranmayıp da ziyaretlere sınırlama getirdiniz?
•Temizlik işleri müdürünün Kırklareli Belediyesine ait çöp kamyonunu ile ilgili birimler gelmeden biz hayvanseverlerin önüne çöp kamyonunu  boşaltarak “alın buradan bulun hayvanlarınızı” demesi doğru mudur, temizlik işleri müdürü hakkında gerekli işlemleri yapacak mısınız?
 Gerek bakımevinin gerekli hijyen koşullarını sağlamayan personel, gerekse zamanında uygun ve gerekli tedavileri yapmayan veteriner hekimler ve teknikerler hakkında bu kadar hayvanın bir günde hastalıktan yada başka nedenlerle ölmesinde ihmal ve kusurlarının olduğu gerçeğinden hareketle soruşturma başlatacak mısınız?
•Sizlerin iddiası olan bu hayvanların hastalıktan ölmesini bir bakımevi olmanıza rağmen savunurken, hayvan bakımevinizde hastalığı olan hayvanlar hakkında tedavi süreci başlatmamak, yarım kalan tedavilerden kaynaklı olan ölümler, aksatılan tedaviler konusunda savunmanız ne olacaktır?
Biz Kırklareli Barosu, dernekler, hayvanseverler ve gönüllüler olarak bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Kırklareli belediyesini bizlerle işbirliği yaparak etkin bir kısırlaştırma faaliyeti başlatmaya ve geçici hayvan bakımevinin şartlarını düzeltmeye davet ediyoruz dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER