© Manşet Haber Gazetesi 2021

Sağlık Emekçileri 3. Kez İş Bıraktı

Kırklareli'nde Sağlık Emekçileri üçüncü kez iş bıraktı ve Yaşanan sürecin sorumlusu biz değiliz dediler.
Türkiye genelinde olduğu gibi Kırklareli'nde de sağlık emekçileri 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere tepki olarak üçüncü kez iş bıraktı ve basın açıklaması yaptı..
Kırklareli Öğretmenevi önünde Kırklareli Tabip Odası, Kırklareli Hekimleri Sendikası HESEN,Kırklareli Aile Hekimleri Derneği KIRKAHED,ve eyleme destek veren sağlık çalışanları ve vatandaşlar  Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne tepki göstererek Kasım ve Aralık aylarında yaptıkları iş bırakma eylemlerinin ardından 10 Ocak'a kadar yeniden iş bırakarak tepkilerini bir kez daha dile getirdi.
Kırklareli Tabip Odası adına Bahadır Tunçol söz alarak okuduğu basın açıklmasında, Haklıyız, Kararlıyız! Yarattığınız Sorunlar Çözülene Kadar Mücadeleye Devam Edeceğiz! Bugün sağlık emek meslek örgütleri ile birlikte hekim, ebe, hemşire sağlık emekçileri olarak binlercemiz yeniden sağlık müdürlüklerinin önündeyiz. Üçüncü defa iş bırakıyoruz. Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz! Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz?Duyuyorsunuz, biliyoruz! Ancak anlamıyorsunuz, ne yapacağınızı bilmiyorsunuz!  Kasım ayında anlattık! Aralık ayında anlattık!Ocak ayı geldi. Biz bir kez daha anlatalım! Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altına alınmakta, antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirini azaltmak hangi mantığa sığar? Soruyoruz! Yönetmelikle, sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlığına kavuştuysa bize neden başvursun?  Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirini azaltmak hangi mantığa sığar?.Ey Sağlık Bakanlığı! 2025 bütçesinde de kaynakların %50’den fazlasını hastanelere ayırdığınızı gördük. Her bir kişinin yılda 12 defa doktora başvurmasıyla övündüğünüzü duyuyoruz. Para getiren tedavi edici hizmetleri sürekli öne çıkarttınız. Hastaların gerekmediği durumlarda bile 3. Basamak hastanelere, özel hastanelere gitmelerini teşvik ediyorsunuz. Herkesin her istediği zaman, istediği hastaneye başvurmasının önünde hiçbir engel yokken, yılda 7 defadan fazla hastaneye başvuran hastalarımız için aile hekimliği çalışanlarından para kesmek hangi mantığa sığar? Sevk zincirinin gerektirdiği koşulları sağlamadan, gizli bir sevk sistemine zorluyorsunuz. Aile hekimliğini amacı dışındaki iş yükü ile işlemez hale getirmişken hastaların hastaneye başvurmasını neden ve nasıl engellememizi bekliyorsunuz?    
Tunçol konuşmasında, Ödeme yönetmeliğine, puan sistemine tepki gösteren Tunçol, iş bırakma eylemlerinin devam ettiğini dile getirdi. Tunçol, “Bugün sağlık emek meslek örgütleri ile birlikte hekim, ebe, hemşire sağlık emekçileri olarak binlercemiz yeniden alanlardayız. Üçüncü defa iş bırakıyoruz” dedi."Sağlık haktır satılamaz", "Aile hekimi köle değildir", "Sus sus nereye kadar yetti buraya kadar", "Sağlıkta ticaret ölüm getirir" sloganlarının atıldığı basın açıklamasında Tunçol ilaçlarla ilgili düzenlemeye de tepki göstererek, “Yönetmelikle, sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlığına kavuştuysa bize neden başvursun?” sözlerini dile getirdi.

ASM'LER TİCARETHANE DEĞİLDİR

“Bakanlık birinci basamağı güçlendirmek istiyorsa daha ciddi sorunlarla uğraşmalıdır. Öncelikle ASM’leri ticarethane mantığından çıkarmalıdır. ASM’lerin elektrik, su, tıbbi malzeme, asgari ücret giderleri Aile Hekimleri tarafından devletin verdiği cari gider ödemesinden karşılanmaktadır. Aile sağlığı merkezlerinin bu giderleri resmi enflasyon oranının üzerinde artmıştır. Buna karşılık memur enflasyonu oranında yapılan artışla cari gider ödemeleri birçok aile sağlığı merkezinde giderleri karşılayamaz hale gelmiştir. Birçok aile sağlığı merkezinde aile hekimleri cebinden para harcar duruma gelmiştir. Dolayısıyla aile sağlığı merkezinin finansmanı aile hekiminin üzerine yıkılmıştır. Bizler hekimiz, esnaf değiliz! Hastalarımızın sağlığından başka bir şey düşünmek zorunda bırakılmak istemiyoruz.Bizler aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, hemşire, ebe sağlık emekçileri olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak bu hafta iş bırakıyoruz. Ya Sağlık Bakanlığı iş bırakma süresince ne yapıyor? Bebek ölümlerini engelleyecek denetimleri yapacak eleman ve zaman bulamayan müdürlükler her gün ASM’leri günde iki defa dolaşarak tutanak tutuyor, hukuksuz bir şekilde cezalar vererek eylemimizi engellemeye çalışıyor. Oysa biz Anayasal hakkımızı kullanıyoruz dedi.
 Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası adına Seçkin Özdemir de basın açıklamasında, puan uygulamasında bakanlığın sınıfta kaldığını dile getirdi. Aile hekimliğinin asli görevinin birinci basamak sağlık hizmeti olduğunu belirten Özdemir, “Aile hekimliği çalışanları olarak, açtığımız davalarla, yaptığımız eylemlerle çok yönetmelik değiştirdik” ifadelerini kullandı. Yönetmeliğin işlerliğinin olmadığına değinen Özdemir, sağlık çalışanlarının sesinin duyulması ve gerekli değişikliklerin yapılması gerektiğini belirtti.
Sağlık emekçilerinin iş bırakma eylemine ve basın açıklamasına bazı siyasi partiler, STK temsilcileri ve vatandaşlarda destek verdi.


 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER