© Manşet Haber Gazetesi 2021

TOPÇU BABA DERNEĞİ AŞURE DAĞITTI

Türkiye'nin farklı bölgelerinde milyonlarca Alevi, 12 günlük Matem Orucu'nu bitirerek Hicri Takvime göre Muharrem Ayı'nın 13. gününde aşure etkinlikleriyle bir araya geldi. Kırklareli Topçu Baba'yı Anma Kültür ve Sanat Derneği tarafından Kırklareli Cem Evinde düzenlenen aşure etkinliğine yüzlerce kişi katıldı. Orucun bitişiyle birlikte, Ehlibeyt soyunun devamının mutluluğu için pişirilen aşureler dağıtıldı.

Alevi inancında matem orucunun nedeni, Hz. Hüseyin ve beraberindeki 71 kişinin Muharrem Ayı'nda Kerbela Çölü'nde Yezid'in ordusu tarafından öldürülmesidir. Aleviler, Hz. Hüseyin'in oğlu Zeynel Abidin'in sağ olarak kurtulmasını ve böylece Hz. Muhammed'in soyunun devam etmesini kutlamak için Muharrem Ayı'nın sonunda şükür kurbanı keserler.

30 Temmuz Pazar günü Kırklareli Cemevinde düzenlenen aşure etkinliği, Kırklareli Topçu Baba'yı Anma Kültür ve Sanat Derneği tarafından organize edildi. Etkinlikte, Halife babası Salim Öztürk'ün çerağını uyandırmasıyla başladı ve aşurelerin yenilmesinin ardından aşure duası okunarak sonlandı. Ozan Berraki'nin sazıyla etkinlik renklendirildi.

Aşure etkinliğine, Kırklareli Vali Yardımcısı Elif Canan Tuncer, Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Şen, Kırkseder Başkanı Alaeddin İkican ve birçok STK ve kuruluş temsilcisi ile vatandaşlar katıldı.

 

#AleviMatemOrucu #MuharremAyı #AşureEtkinliği #EhlibeytSoyu #KerbelaOlayı #SoyunDevamı #GelenekselKutlama #DiniKültür #TopçuBabaAnma #AleviGelenekleri

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER