TRAKYA'YA GÖÇ KONULU PANEL AKM DE YAPILDI
GÜNDEM
Kırklareli Kent Konseyi tarafından düzenlenen ve Belediye Başkanlığınca da desteklenen panelist olarak Prof.Dr. Osman İnci'nin katıldığı '' TRAKYA'YA GÖÇ '' konulu panel Kırklareli Belediyesine ait Atatürk Kültür Merkezinde( AKM ) yapıldı.
Panel saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Kent Konseyi Başkanı Dt.Yasemin Ertaş'ın açılış konuşması ile başladı. Ertaş konuşmasında:Düzensiz göç sorunlarının ülkemize ve halkımıza getirdiği yük; siyasi, iktisadi, toplumsal, güvenlik ve diğer birçok alanda bütün ağırlığıyla kendini göstermekte . Uzun süredir Marmara’dan kaçan sanayicilerin ilk durağı Trakya. Bu bölgede öne çıkan iki yer var Kırklareli ve Çerkezköy.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız ve 11 ili etkileyen büyük deprem sonrası süreç daha da hızlandı. Çünkü Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarası sarılmaya çalışılırken gözler büyük Marmara depremine çevrilmiş durumda. Artan kiralar ve yaşamın zorlaşması nedeniyle İstanbul’da barınamayan beyaz yakalıların Anadolu ve Trakya şehirlerine göç furyası sürerken sanayicilerin hazırlığı da büyük ivme kazandı .Depremde büyük yıkım beklenen sanayi tesisleri göç için arayışa başladı. Trakya’da fay hattından uzak olan Kırklareli ve Edirne tarafında hareketlilik arttı. Kırklareli merkezinin kontrolsüz bir göçü kaldıramayacağı , merkezi yönetimle birlikte şehre ve bölgeye özel politikalar üretmek için Kırklareli Kent Konseyi ve Kırklareli Belediyesi iş birliği ile düzenlediğimiz panelimizde Trakya genelinde sağlıklı olmayan sanayileşmenin ve kentleşme sürecinin içine itildiği ‘Trakya’ya Göç’ konusunu hep birlikte değerlendireceğiz dedi.Kent Konseyi Başkanının konuşmasının ardından Av. Ozan Topuz'da slayt sunumuyla Çevre Meclisi , Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubunun Kasım 2021-2022 yılı faaliyet raporunu sunarak yapılan çalışmalar hakkında panele katılanları bilgilendirdi.Panelist Prof.Dr. Osman İnci'de konuşmasına Uluslararası göçten söze ederek başladı ve eskiden bilim insanları, sanatçılar ve siyasi istisnai vatandaşlar kimlik alıyordu.Ve bu kimlikleri alan kişilerde resmi gazetede yayınlanıyordu.Şimdi bunlar yapılmıyor ne yazık ki.Mesela Türkiye'de 230 bin Suriye'li vatandaşa kimlik verildiği iddiaları var.Onları istisnai vatandaş kılan neydi bilmiyoruz ve sayılarıda belli değil.Hatay Yayladağ Tutlubahçe mahallesinde 3.171 seçmenin 2.295 Suriyeli. 2018 yılı yabancı nüfus artışı 1 milyondan fazla.Son seçimde oy kullanan 6 seçmenden biri yabancı ve ilk verilere göre 2.440 bin seçmen oy kullanmış ve bunların 1.290 ‘ı Türkiye'de dedi.Yoğun ilgi gören panelin sonunda İl Genel Meclis Başkanı Aydın Karakoç ve Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Gider'in de konu ile ilgili bilgilendirmelerinin ardından Osman İnci'ye plaket ve çiçek sunumu yapılarak etkinlik sona erdi.
İlginizi Çekebilir