© Manşet Haber Gazetesi 2021

ZÜBEYDE HANIM ÖLÜMÜNÜN 101 YILINDA KIRKLARELİ'NDE ANILDI

Zübeyde Hanım ölümünün 101.yıl dönümünde Kırklareli'nde düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Kırklareli Anneler Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 101 yıl önce hayata gözlerini yuman annesi Zübeyde Hanım için büstü başında bir anma töreni düzenlendi.
Anneler Derneği tarafından düzenlenen etkinlik saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Zübeyde Hanım büstüne çelenk sunumunun ardından Anneler Derneği Kırklareli Şube Başkanı Aynur Yadalı bir konuşma yaptı.Yadalı yaptığı konuşmada,Yoksulluk diz boyuydu. Bu sıralarda tek dayanak Mustafa Kemal'di. Onu gözlerinden dahi sakınıyorlardı. Onunla beraber dertlerden uzaklaşıyorlardı. Herkesin ismini bildiği ama hakkında pek kimsenin bilgi sahibi olmadığı insanlardan biri de Zübeyde Hanımdı. Kendisi ile ilgili bilmediğimiz neredeyse her şey Mustafa Kemal'in hayatı ile ilgiliydi. Bunların bir kısmı liderlik kültürünü yüceltmeye yönelik sonradan üretilmiş olaylar olsa da bir çocuk olarak, genç bir kız olarak, acılı bir anne olarak Zübeyde Hanım'ın gerçekten kim olduğu nasıl bir hayat sürdüğü zorluklarla mücadele ederken neler bahsettiği merak konusudur. Ancak bu onu anlamaya, öğrenmeye yönelik bir yolculuğa çıkamayacağı ve eldeki bilgiler üzerinden çeşitli varsayımlarla bulunamayacağımız anlamına gelmez.O yıllarda Selanik'in hali de pek bir iç açıcı değildi. Bir liman şehriydi, farklı milletten ve bir çok insan yaşıyordu fakat anlaşıyorlardı. Ali Rıza Bey Selanik'te yaşayan kendi halinde bir gümrük memuru idi. 1839'da doğmuştu. Okur yazar bir insan olmasına rağmen açık fikirliydi. Eğitime önem veriyordu ne var ki yanlızlık çekiyordu. Evleneceği, gönlünü verecek bir kız arıyordu ama o kızı sadece rüyalarında görüyordu. O sıralarda Zübeyde Hanım ise Selanik yakınlarında bulunan langozadaki bir çiftlikte yaşıyordu. 1854'te doğmuştu. Zübeyde Hanım'ın  ataları Anadolu'dan Rumeli'ye göçmüş yörüklerdendi ve Varyemez oğulları diye biliniyorlardı. Yıl 1871.
 Sevgili Misafirlerimiz, Atatürk ve silah arkadaşlarına Allah rahmet eylesin. Nurlar içinde yatsınlar. Zübeyde Hanım'da  böyle bir evlat yetiştirdiği için Allah rahmet eylesin. Peygamberimizin komşusu olsun. Geldiğiniz için çok teşekkürler hepinize  selam ve sevgiler tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER