ACILI ANNENİN HUKUK MÜCADELESİ
Demirköy'e bağlı İğneada beldesinde meydana gelen ve 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan sel felaketinin ilk duruşması Kırklareli 2.Ağır Ceza mahkemsinde sabah saat 10.00 da başladı ve tam 14 saat sürdü.
Kırklareli İğneada'da meydana gelen sel felaketinde bungalov tipi evlerde 6 kişinin hayatını kaybetmesi ile ilgili davanın ilk duruşması son derece gergin bir ortamda yapıldı.Sanık ve aileye ait 14 avukat ile sınırlı sayıda izleyicide duruşmaya katılarak izledi.Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede tek tutuklu sanık Bülent Bayrak'ın savunması dinlendi ve avukatların sanğın tahliye talebi Mahkeme heyeti tarafından reddedildi.
Demirköy ilçesi İğneada beldesinde 5 Eylül 2023'te kuvvetli yağış nedeniyle 'Longoz Ormanları'ndaki Sisli Vadi'deki turistik bungalov evlerin olduğu bölgede dere içinde kurulan bungalov evlerde tatil yapan 6 kişi yaşamını yitirmişti.Olayla ilgili yapılan soruşturmada 'Sisli Vadi' adıyla kurulan ve sele kapılan 18 bungalov evin, ruhsata aykırı olarak inşa edildiğide ortaya çıktı.Edirne ve İstanbul Bölge idare mahkemeleri tarafından verilen kararlarda dere yatağı içinde olan ve Özel İdare tarafından mühürlenen işletme hakkında da yıkım kararı verildi. Ancak yıkım kararı verilen ama uygulanmayan söz konusu Bungolov tipi evlerde müşteri kabul edilerek sosyal medya üzerinden reklam yapıldığı ve müşteri kabul edildiği belirlendi.
Sel felaketinin meydana gelmesinden sonra Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sürdürdüğü soruşturmada firmanın sahibi Bülent Bayrak hakkında,'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan gözaltı kararı verildi ve firma sahibi Bülent Bayrak ve firma yöneticileri Sevcan Ulutürk ile Cenan Aydın tutuklandı. Ancak avukatlar tarafından yapılan itiraz sonrası tahliye edilerek tek tutuklu sanık Bülent Bayrak kaldı.
Kırklareli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen davanın ilk duruşması yapıldı ve 14 saat sürdü.
REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ
Kırklareli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.00 da başlayan ve 14 saat süren mahkemede Mahkeme heyeti gerginlikler nedeniyle 6 kez duruşmaya ara vermek zorunda kaldı.Gergin başlayan duruşmaya firma sahibi tutuklu tek sanık Bülent Bayrak ve tutuksuz yargılanan Büşra Gökgöz hazır bulunurken, Cenan Aydın SEGBİS ile katıldı.
Kırklareli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi verdiği ilk aranın ardından reddi hakim talebinin reddine karar verip, sanık Bülent Bayrak'ın savunmasına geçti. Bayrak,ABD,avusturya ve İsveçre'de gördüğü organik tarım modeli oluşturmak için babası ile birlikte yürüttüğü şirket adına arazi satın alarak Sisli Vadi adını verdikleri ve burada arkadaşları ile 18 yapı kurduklarını söyledi.
Mahkeme Başkanının sel felaketi öncesi Valiliğin,İğneada Belediye hopörlerinden ve camilerden kötü hava şartları uyarısı yapıldığının sorulması üzerine,sanık, böyle bir duyum almadığını ve bu konuda kendisinin uyarılmadığını öne sürdü.Sanık savunmasında çocukları ile kendisinin de bazen hafta sonlarında buraya geldiğini ve kendisine ait olan beton evde kaldığını söyleyerek, " DSİ ve AFAD tarafından da açıklandığı üzere bu bir öngürülemeyen afetti ve sel felaketi sabaha karşı oldu.Bende orda olsaydım bende hayatımı kaybedebilirdim.
Sanık Bayrak savunmasında,Bölgede DSİ tarafından yapılan bir Baraj ve iğneada Belediyesi tarafından yapılan gölet sularının sel felaketine neden olduğunu düşünüyorum ''Tesisin bulunduğu bölgede yolun yanlış yapılması nedeniyle suların geri teptiğini ve meydana gelen sel felaketinde hayvanların, kuzuların boğulduğunu söyledi. Bayrak, "Yüzme bilen herkes, kuzu bile su birikintisinden kurtulurdu" demesi üzerine selde kızı Mihriban Bağışlar ile damadı Selman Bağışlar'ı kaybeden anne Safiye Yaşa, "Benim kızım yüzme biliyordu. Yüzme bilmeyen kuzu değildi.Benim kızım hayvan değil insandı, insandı hadsiz diyerek sanığa tepki gösterdi yaşanan gerginlik sonrası Mahkeme heyeti tarafından duruşmaya ara verildi.Bu arada anne Safiye Yaşa baygınlık geçirdi ve Sağlık Müdürlüğüne ait 112 ambulansı gelerek ilk müdaheleye Yaşa'ya ilk müdaleyi yaptı.
Mahkeme heyeti tarafından verilen aranın ardından müşteki avukatı Mehtap Kaya Savcılk ifadesinde tesisi kurarken size kimler destek verdi sorusuna "Ben kimseye rüşvet vermedim dedi. Avukat Kaya sanığa dönerek, "Ben rüşvet sormadım, kim destekledi diye sordum demesi üzerine Bayrak,zamanın Valisi Osman Bilgin başta olmak üzere bazı siyasilerin isimlerini vererek projeyi çok beğendiler ve destek verdiler dedi.Sanık Bayrak'ın savunmasının ardından şirket yöneticileri Büşra Gökgöz ile Cenan Aydın ise Bülent Bayrak'ın yakını olduklarını Büşra Gökgöz'de ifadesinde,Bülent Bayrak'ın isteği üzerine Bankada kendi adına hesap açtığını ama kullanmadğını ve maaş aldığını ifade ederek sadece kağıt üzerinde şirket yöneticisi olarak gösterildiklerini ancak hiçbir yetkilerinin olmadığını ifade ettiler.Yaşanan sel felaketinde yaralı olarak sele kapılan 5 yaşındaki kızının da 8 saat sonra yaralı olarak bulunduğunu söyleyen Hüseyin Duman, sanık Bülent Bayrak'ın tesise müşteri çekmek için ilan vermediklerini ifade etmesine tepki göstererek bizler ilanları görerek geldik dedi.Duman, Sel felaketi başlayınca "Bir gece önce tanıştığımız Dr.Mihriban Bağışlar ile Dr.Selman Bağışlar'a seslendim. Sesimi duyuramayınca yüzerek onların olduğu eve gittim ve uyandırdım.Sakin olun devlet bizi kurtarır dedim ama onlar bulundukları yerden kaçmaya çalıştılar ancak suyun debisi yükselince kaçamadılar.Bizim de zaten kaçma ihtimalimizde yoktu. Çocuklar ile birlikte bungalovun ikinci katına çıktık. Sel giderek şiddetini arttırıyordu.Evin ikinci katında olmamıza rağmen boğazımıza kadar yükselmişti.Bungalov devrildi hepimiz savrulduk" dedi.Suya kapılmadan önce yakınlarına iş makinesinin geldiğini ve kendilerini kurtaracaklarını sandığını aktaran Duman, "Bizim karşımızda bulunan evin balkonundan videomuzu çektiler ama kurtarmadılar dedi.
Yaşanan sel felaketinde kızı ve damadını kaybeden Safiye Yaşa ifadesinde sel felaketinde 6 kişinin ölümünden sanıkların hepsinin sorumlu olduğunu söyleyerek Bülent Bayrak'ın mühürlenen tesisi çalıştırdığını, yıkım kararını yerine getirmediğini ve evlere müşteri alarak bu felaketin baş sorumlusudur dedi.Yaşa,"Dere yatağını değiştirip 18 adet kaçak yapı yaptı, büyük afet oldu diyor.Ama onun tesisinden başka yerde ölen yok. Delillerin bir kısmı ortaya konmadı.Bunu savcıya söylediğini ama iddianamede bir çok söyleminin yer almadığını ve delillerin bir çoğunun iddinamede yer almadığını,Savcıyı şikayet ettikten sonra iddianame hazırlandı dedi.Sanıklardan şikayetçiyim, en ağır cezayı almaları için mücadele edeceğim. Benim evladım geri gelmeyecek ama bu örnek bir dava olsun ki başka insanların da canları yanmasın" dedi.Gece geç saatlere kadar süren duruşmada 8 tanığın dinlenmesinin ardından sanık avukatları, bölgede yaşanan felaketin son yılların en büyük yağışı ve bunun afet olduğunu, Devletin yetkili kurumları tarafından da ifade edildiğini söyleyerek sanık Bayrak'ın cezaevinde yattığı sürecinde dikkate alınmasını ve tek başına sorumlu olamayacağını savunarak Bayrak'ın tutuksuz ya da adli kontrol şartları uygulanarak serbest bırakılmasını talep etti.
Müşteki avukatları da Bayrak'ın EDİRNE'nin Keşan ilçesinde yurt dışına kaçarken yakalandığını ve kaçma şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamını istedi.
Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanık Bülent Bayrak'ın tutukluluk halinin devamını diğer sanıklarında adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanmalarına devam edilmesini talep etti.
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Bayrak'ın tutukluluk haline devamına, diğer sanıklar hakkında yurt dışı çıkış yasağı getirilip, adli kontrol hükümlerinin kaldırılıp tutuksuz yargılanmalarına karar vererek duruşmayı erteledi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.