CHP'Lİ Vekil Fahri Özkan'dan Soru Önergesi
CHP Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan TMMM Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın kendisine yazılı olarak cevaplaması isteğiyle bir soru önergesi verdi.
Özkan Tarım ve Orman Bakanlığının TMO geçen yıl çiftçilere alım randevusu vermemesi ve siloların doluluk gerekçesiyle ürünlerini almamasıyla ilgili tartışmalar sürerken TMO'nun buğday alım politikaları çiftçilerin ekonomik durumu ve ithal buğdaylarla ilgili sorunlarda gündemde ayrıca TMO tarafından çiftçilere yapılması gereken ödemelerin yapılmadığına dair bilgilerde geliyor.Çiftçilerin ekonomik ve sosyal refahının sağlanması Tarım politikalarının dengeli bir şekilde yönetilmesi mümkün olacaktır.Bu bağlamda;
1-Türkiye'nin hububat ambarı olarak bilinen Konya'da Ticaret Borsasında 2024 te ton başına işlem görürken,çifçilerin ürünlerini TMO ya satamayarak 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında tüccarlara satmak zorunda kaldığı söyleniyor.Bakanlık, bu fiyat farkı ile tüccarların elde ettiği yüksek kar hakkında ne düşünüyor.?
2-Çiftçilerimizin 2023 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında TMO'ya tesliöm ettiği buğday ve arpa için fark ödemelerini hala yapılmadığı iddiları doğrumudur.? Bu gecikmenin nedenleri nelerdir ve çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için ne gibi önlemler alınmaktadır.?
3-TMO'nun buğday ve arpa için yapılması gereken fark ödemelerinin gecikmesi çiftçilere girdi maliyetlerini karşımakta zorlanmalarına neden olmaktadır.Bakanlık, bu sorunun üretici üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için hangi destek politikalarını uygulamayı planlamaktadır?
4-Tarım ve Orman Bakanlığı çifçilerin ürünleri için hak ettikleri ödemeleri zamanında yapılması konusunda TMO 'nun uygulamalarını ve politikalarını gözden geçirmeyi düşünüyor mu.? Bu konuda alınacak önlemler nelerdir?
5-Fark ödemelerinin yapılmaması nedeniyle çiftçilerin uğradığı ekonomik zararı telafi etmek için Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilere ek destekler sağlamayı planlamaktamıdır?Bu desteklerin türü ve kapsamı ne olacaktır?
6-TMO'nun fark ödemelerinde yaşanan gecikmelerin çiftçiler üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerin gelecekte önlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığının attığı adımlar nelerdir? Bakanlık, çiftçilerin bu tür mağduriyetler yaşamaması için hangi politikaları benimsemeyi planlıyor diye sordu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.