Kutes’ten Trakya’ya iki büyük GES yatırımı
Gelecek nesillere daha eşit, daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefleyen Kutes, Edirne ve Kırklareli’de hayata geçirdiği arazi üzeri güneş enerjisi santrallerini devreye aldı. Kutes’in karbon nötr hedefi için önemli bir aşama kaydettirecek bu iki GES yatırımı ile şirketin karbon emisyonlarının 56 bin tondan 38 bin tona düşmesi hedefleniyor.
Son Haberler
30 yılı aşan tecrübesiyle küresel standartlarda, yeşil üretim felsefesiyle üretime devam eden Kutes, Edirne’de 254 bin 419 metrekare, Kırklareli’de 291 bin 53 metrekare arazi üzerinde hayata geçirdiği 25 milyon Euro yatırım değerine sahip güneş enerji santrallerini devreye aldı. Toplamda 26 MW kurulu güce sahip GES projelerinin yılda 38.988 kWh enerji üretmesi bekleniyor. Şirket, bu sayede üretimde kullandığı elektrik enerjisinin %90’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlayacak. Aynı zamanda yıllık 17 bin ton karbondioksit tasarrufu sağlayarak karbon ayak izini 56 bin tondan 38 bin tona düşürmeyi hedefliyor.
Kullanılan enerjinin yüzde 90’ını yenilenebilir kaynaklar sağlayacak
Döküm sektörünün karbon yoğun geçmişinden geleceğe ışık tutan bir hale dönüştürmek için var güçleriyle çalıştıklarını belirten Kutes İcra Kurulu Başkanı Ali Esat Kutmangil, “Dönüşen dünyamızda, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefiyle yüzde 100 yeşil döküm yolunda kararlılıkla ilerliyoruz. Son üç yıldır, GRI uyumlu Sürdürülebilirlik Raporumuzu kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz. Böylece tüm çevresel yatırımlarımızı ve faaliyetlerimizi gönüllü olarak açık bir şekilde belgeliyoruz. Devreye aldığımız GES projelerimizle de hem şirketimiz hem de dünyamız için önemli bir adımı daha geride bırakıyoruz. Yatırımımız sayesinde tükettiğimiz elektrik enerjisinin % 90’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı planlıyoruz. Mevcut altyapımızı optimize ederek iki yıl içerisinde, aynı site üzerine ek panellerle toplam kurulu gücümüzü 36 MW'ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Uzun vadeli gelecek planlarımız arasında da kurulu gücümüzü 75 MW seviyelerine çıkarmak bulunuyor. Yeşil üretimle dünyamızı korurken, ülke ekonomimize güçlü bir şekilde katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
ISO 14064 sertifikasını Türkak akraditasyonu ile alan sektörünün ilk şirketi oldu
Gelecek nesillere daha temiz ve sürdürülebilir bir dünya bırakma yolundaki kararlılığıyla enerji ve kaynak kullanımındaki reformlarını sürdüren şirket, 2022 yılında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası'nı alarak, enerji kaynaklarını daha sürdürülebilir bir şekilde yönetmeye başladı. Ayrıca, ISO 14064 Sera Gazı Emisyonlarının Doğrulanması ve Raporlanması Standardı çerçevesinde başlattığı çalışmayı Haziran 2023'te Türkak’tan akredite ederek sektöründe bir ilki daha gerçekleştirdi.
Sürdürülebilirlik ve çevre dostu yaklaşımlar konusunda sektörde öncü olma yolunda emin adımlarla ilerleyen şirket, Kutes Döküm fabrikasında kurduğu 630.000 m³’lük toz emiş sistemleri sayesinde, baca gazı emisyonlarını 5 ppm’e düşürdü. 2023’te devreye aldığı IE3-IE4 motorlarla 47.357 kWh enerji verimliliği
sağladı. Enerji verimliliği yatırımlarından yolluk kırıcılar ve robotik ergimiş metal transfer sistemleri sayesinde ergitme elektrik tüketimini %10 oranında azalttı, duruşlarda ise %48 oranında iyileşme sağladı. Kutes, tüm üretim süreçlerinde enerji tüketimini enerji analizörleri yardımıyla izliyor ve bu tüketimi azaltmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. LED aydınlatmalar kullanıyor, mevcut forkliftleri elektrikli olanlarla değiştiriyor, basınçlı hava dağıtımı ve arıtma yükseltmeleri yapıyor, basınçlı hava uyarlamalı kontrol sistemleri, soğutma kulesi değişken frekanslı hız kontrolleri, enerji izleme sistemleri ve tasarlanmış basınçlı hava nozulları gibi yeniliklere yöneliyor.
Kutes Hakkında
Kutes, 1986 yılında Mehmet Bekir Kutmangil tarafından İstanbul kömür işletmeleri maden sahalarında, kömür madenciliği faaliyetleri yürütmek üzere kuruldu. 1990 yılında Kutmangil’in yeni bir sektöre yatırım kararı almasıyla birlikte, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde dökümhane yatırımına başlayan şirket, 1992 yılında Kutes Döküm tesisinde ilk dökümünü gerçekleştirdi. 2016 yılında operasyonlarını genişletme hedefi belirleyen şirket, talaşlı imalat alanında yatırım kararı aldı ve 2017 yılında Kutes Makine tesisini devreye alarak ilk talaşını kaldırdı. Bugün Kutes Döküm, saatte 16 ton ergitme kapasitesi, 120 kalıp kapasiteli iki adet yatay kalıplama hattı ve 50.000 ton kapasiteyle döküm yapıyor. Kutes Makine ise 16 farklı CNC işleme tezgâhında yıllık 100.000 saat kapasite ve %60 yeşil enerjiyle üretime devam ediyor. 2023 yılında Türkiye’nin 32’nci Endüstri Bölgesi ilan edilme gururunu yaşayan Kutes, bugün 30 bin metrekaresi kapalı toplam 207 bin metrekarelik Özel Endüstri Bölgesinde, küresel standartlarda ve 14 kalite sertifikasıyla, 9 farklı sektörde uluslararası markalara “çözüm ortağı” anlayışıyla hizmet veriyor. 2022 yılından itibaren gönüllü olarak GRI onaylı sürdürülebilirlik raporu yayınlayan şirket, 2050 yılına kadar yeşil üretim hedefi belirledi. Bu hedef doğrultusunda Kutes Enerji'yi kuran şirket, Kırklareli ve Edirne illerinde toplam 26 Mwp gücünde güneş enerjisi santrali kurul
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.