ÖSYM, Sporda Kadınlar Aleyhine Kota Uyguluyor!
Üniversitelerin spor eğitimi veren bölümlerinin kontenjanları bu yıl ÖSYM tarafından belirlendi. Özel yetenek sınavları ve yerleştirmeler de merkezileştirilerek ÖSYM’ye bağlandı. ÖSYM’nin 2024 yılı Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu’nda kadınlara ayrılan kontenjan yüzde 40’a düşürüldü
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), ÖSYM’nin 2024 yılı Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı’ndaki kontenjan düzenlemelerini eleştirdi. Yapılan yazılı açıklamada, üniversitelerin spor eğitimi veren bölümlerindeki kadın kontenjanlarının bu yıl yüzde 40’a düşürüldüğü belirtildi.
Kadın Kontenjanlarında Azalma
Açıklamada, Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nin antrenörlük bölümüne 14 kadın ve 21 erkek, İzmir Demokrasi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümüne 21 kadın ve 30 erkek, Akdeniz Üniversitesi'ne ise 16 kadın ve 24 erkek öğrenci kabul edileceği örneklerle verildi. Bu düzenlemeyle, kadın sporcular için kota uygulanacağı ve kadınların spor eğitimine katılımının daha da zorlaşacağı ifade edildi.
Merkezi Sistemin Getirdiği Sorunlar
EŞİK, merkezi sınav sisteminin kadın sporcu kontenjanlarının erkeklere kaydırılmasını engelleyen düzenlemeler getirdiğini, bunun da kadın sayısının daha da azalmasına yol açacağını belirtti. Ayrıca, yıllardır uygulanan yüzde 50 kadın kontenjanının ortadan kaldırıldığına dikkat çekti.
Kadınların Spor Alanındaki Temsili
Açıklamada, kadınların spor eğitimine ve aktivitelerine katılımını kısıtlayan düzenlemelerin, eşit düzeyde olmayan spora katılımı daha da aşağı çekeceği vurgulandı. Türkiye’nin sporda eşit temsil konusunda atılması gereken adımların olduğu ifade edilirken, Suudi Arabistan'da kadınların spor etkinliklerine katılmasının yeni serbest bırakıldığını, Türkiye’de ise eşitliğin tahrip edilmesinin ciddi bir sorun olarak görülmesi gerektiği belirtildi.
EŞİK’in Çağrısı
EŞİK, sporda eşit temsili sağlamak için kadınlara en az yüzde 50 kontenjan ayrılması ve merkezi sistemden vazgeçilmesi gerektiğini savundu. “Sporda Ayrımcılığa HAYIR!” sloganıyla, kadınların spor alanındaki temsili ve eşitlik mücadelesinin desteklenmesi gerektiği vurgulandı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.