Kırklareli
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

ŞEHİRDEN GELEN GENÇLER KÖYDEKİ GELENEKLERİ CANLANDIRDI

haber detay

S.S. Trakya Güneşi Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi tarafından ilk kez düzenlenen Hıdrellez Şenlikleri Merkez İlçeye bağlı Deveçatağı köyünde yapıldı.
Deveçatağı Köy  Muhtarlığınında katkılarıyla ilk kez düzenlenen Hıdrellez Şenliği etkinliklerine Kırklareli Vali Yardımcısı Elif Canan TUNCER ve  STK kurum ve kuruluşları ile davetliler katıldı.
S.S Trakya Güneşi Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi Başkanı Çiğdem Balım etkinlik ile ilgili  yaptığı açıklamada,Hıdrellez kutlaması atalarımızdan gelen çok eski geleneklerimizden bir tanesi ve köyümüzde ekonomik şartlar ve pandemiden dolayı ilk defa kutlanmaktadır.Etkinliğimizi Trakya Güneşi Kadın Girişimi üretim ve İşletme Kooperatifimiz kapsamında yapıyoruz.Kooperatiifimizi eylül ayında 7 kadınla beraber yeni kurduk. 
Kooperatif olarak köyümüzde bir Bahar şenliği, Bahar kutlaması yapmak istedik. Geniş bir kapsamlı kutlama olsun istedik.Kadınlarımızın ürettiği işletmemizde gıda ve el işleri üretimi yapıyoruz ve hepsi el emeğidir.Kadınlar olarak ilerleyen zamanlarda bu kültürümüzün daha da gelişeceğini düşünüyorum.Bugün burada eski geleneklerimi sürdürmek için etkinlikler yaptık.Geleneklerimizde olduğu gibi bir gelin kızımızı Hıdrellez kutlamasına özel kıyafetlerler giydirtik.Yazmalar ve takılar taktık. Çok eskiden düğünlerde ve Hıdrellez kutlamasında atalarımız gelinlerimizi süslerlermiş, bizde bu geleneğimizi burada canlandırmak ve sürdürmek istedik.Gelecek kuşaklara da bunu aktarmak istedik.Hıdrellez kutlamasına özel ateş yaktık.Yine geleneklerimizde olan dilek tutma standımız, özel dilek ağacımız ve ahiret çiçeğimiz, oyunlarımız var. Bugün burada onları canlandırmak istedik.Burada dilek ağacına asılan dilekler yarın dereye atılıcak. Eskiden gül ağacına dilekler çizilir, ağaca asılırmış ve dereye bırakılırmış bizde bunu gerçekleştirmek istedik. Biz aslen çiftçiyiz, işimize başlamadan önce işimizde bereket huzur olması için köyümüzde  Hıdrellez kutlama etkinliğimize, atalarımızın geleneklerine uygun  yapmak istedik.Bu etkinliğin ilk kez yapılmasında bizlere destek veren, katkı sunan başta yönetim kurulundaki kadın arkadaşlarımıza,Muhtarımıza ve köy halkına çok teşekkür ederiz.İlk kez düzenlediğimiz bu etkinlikte bizleri kırmayarak davetimize katılan ve çeşitli il ve köylerden gelen misafirlerimize 2.yıl şenliğimizde de buluşmak dileğiyle herkese teşekkür ediyorum dedi.
Balım'ın açıklamasının ardından  Deveçatağı köyü muhtarı Erniz Balım da açıklamasında, Öncelikle buraya gelen, bizim yanımızda olan Kırklareli Vali Yardımcısı Elif Canan TUNCER'e, STK kurum ve kuruluşlarına, civar köylerden ve merkezden gelen bütün misafirlerimize S.S Trakya Güneşi Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi Başkanı Çiğdem Balım ve ekibine çok teşekkür ederim.Bugün burada atalarımızdan kalan geleneklerimi sürdürmek ve yaşatmak istedik.Şenliğimize katılanları eski anılarına götürmek istedik.Katılımcılarımıza eski anılarını canlandıra bildiysek ne mutlu bize.Şenliğimize katılan herkeze teşekkür ederim dedi.
 Yapılan etkinlikler gün boyu davul zurna ve halaylar eşliğinde devam etti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!