TARİHİ EĞİTİM YAPILARI VE KORUNMALARI KONULU PANEL YAPILDI
Kırklareli Belediye Başkanlığı, Kırklareli Kent Konseyi, Kırklareli Kültür Varlıkları Koruma Derneğinin ortaklaşa hazırladığı '' TARİHİ EĞİTİM YAPILARI VE KORUNMALARI ÜZERİNE ÖNERİLER '' konulu Panel Kırklareli Atatürk Kültür Merkezi ( AKM de ) yapıldı.
Açılış Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan “Kırklareli Tarihi Eğitim Yapıları ve Korunmaları Üzerine Öneriler” konulu panel yoğun ilgi gördü.AKM de yapılan panele panelist olarak
Doç.Dr.Zeynep Eres ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Arş Gör.Merve Arslan Çinko konuşmacı olarak katıldı.
Kırklareli Belediyesi, Kent Konseyi ve Kültür Varlıkları Koruma Derneğince ortaklaşa hazırlanan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Doç. Dr. Zeynep Eres’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak katılan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Arş. Gör. Merve Arslan Çinko, doktora çalışması kapsamında hazırladığı Kırklareli’ndeki tarihi eğitim yapılarının korunmasına yönelik sunumunu yaptı.
Kırklareli AKM’de düzenlenen panele; Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Burcu Bölükbaşı Yeğin, İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç, Kent Konseyi Başkanı Yasemin Ertaş, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.Açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı D.t. Yasemin Ertaş Kırklareli Belediye Başkanlığı’na katkılarından dolayı teşekkür ederek , “Kırklareli’nin toplumsal ve yapısal, mekansal değerlerinin belirlenmesi, belgelenmesi, paylaşılması, bu yolla önce kentliler tarafından tanınır ve bilinir olmalarının sağlanması, Kırklareli’nin iş, bilim, sanat, kültür yaşamında önemli izler bırakmış kişi ve kurumlarının da araştırılarak belgelenmesi, Kırklareli’nin çok kapsamlı kimliğinde rol oynayan kentsel imgelerin ve inanç sistemi oluşturan yapıların hikayelerinin derlenmesi, kentin hikayeleri başlığıyla ağırlıklı olarak anılarından derlenen hikayelerden oluşan, zaman içinde de Kırklarelililer’in katkılarıyla zenginleşecek projelere, bugünkü panelin zemin hazırlayacak başlangıç olmasını diliyorum.” dedi.
Kent Konseyi Başkanının konuşmasının ardından Kırklareli Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mahmut Sürer’in hazırladığı “Anılarda Kırklareli” gösterimi yapıldı. Kırklareli’ndeki tarihi binaların ve geçmişten gelen fotoğrafların yer aldığı slayt sunum gösterimi sonrası Doç. Dr. Zeynep Eres ile Arş. Gör. Merve Arslan Çinko’nun akademik yaşamı hakkında bilgiler verildi.Kırklareli il ve ilçelerinde bulunan tarihi Eğitim binalarının durumu hakkında konuşan Doç. Dr. Zeynep Eres“Kırklarelililerle burada buluşmayı çok önemsiyoruz”İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunu olan ve 1996 yılından beri Kırklareli Aşağıpınar ve Kanlıgeçit kazılarında koruma uzmanı mimar olarak görev yapan ve aynı zamanda Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği’nin Kurucu Üyesi olan Doç. Dr. Zeynep Eres panelin açılış konuşmasını yaptı. Eres yaptığı konuşmada, tarihi yapıların korunup gelecek kuşaklara aktarılması konusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti. Mimari koruma alanının farklı bir bağlamda gelişmeye başladığını vurgulayan Eres, “Son 10 yılda sadece teknik olarak bu yapıları incelemenin, onları ayakta tutmaya çalışmanın, mühendislik çözümleri üretmenin yeterli olmadığı, bu yapıların korunabilmesi, sonraki kuşaklara aktarılabilmesi için toplumla birlikte, katılımcı bir anlayışla bu süreçlerin yaşanması gerektiği ortaya kondu. Yani tarihi bir yapıyla ilgili çalışma yapıyorsak mutlaka o yapıda yaşayan, o yapıyı kullanan ya da o yapının kentlisi olan o insanları da düşünmemiz gerekiyor. Onların o yapılarla ilgili düşünceleri, sorunları, o yapıları ne olarak görmek istediklerini bizlerin öğrenmesi büyük önem taşıyor. Artık katılımcı bir anlayışla çalışmamız gerekiyor. Bu nedenle bu etkinliğin gerçekleşmesini ve Kırklarelililerle burada buluşmayı çok önemsiyoruz.” dedi. Eres panelin ilk bölümünde, Arş. Gör. Merve Arslan Çinko’nun “Kırklareli Tarihi Eğitim Yapıları ve Korunmaları Üzerine Öneriler” konulu doktora tezini sunacağını, sunumun ardından ise katılımcıların bu tarihi yapılar hakkındaki görüş, öneri ve düşüncelerini almak istediklerini belirtti.
Arş. Gör. Merve Arslan Çinko 2013 yılında İTÜ Mimarlık Bölümü’nden mezun olan ve Restorasyon Programı’nda yüksek lisans eğitiminin ardından doktoraya başlayarak Trakya’daki 19. yüzyıl eğitim yapılarının belgelenmesi ve korunması üzerine çalışmalarını sürdüren Arş. Gör. Merve Arslan Çinko, paneldeki sunumunu gerçekleştirdi. “Kültürel Miras Demiryolu Mirası” ve “Eğitim Mirasının Korunması” üzerine hazırladığı yayınlar ile akademik çalışmalarına devam eden Çinko, bugün sunumunu yapacağı çalışma ile de Kırklareli’ndeki tarihi eğitim yapılarını tanıtıp onların nasıl korunabileceğine dair önerileri hep birlikte paylaştıklarını bildirdi. “Kültürel Mirasın Bir Bileşeni Olarak Eğitim Mirası: Trakya Eğitim Yapıları (1839-1923) ve Korunmalarına Yönelik Öneriler” konulu doktora tezi kapsamında Trakya genelindeki eğitim mirasına yönelik çalışmalar yaptığını söyleyen Çinko, bugün anlatacağı çalışmanın doktora tezinin bir parçası olduğunu ifade ederek slayt eşliğinde sunumunu gerçekleştirdi.
Panelistlerin konuşmalarının ardından konuklara verilen plaketlerin ardından panele katılanların sorularının panelistler tarafından cevaplandırılması ve resim sergisinin gezilmesi ile etkinlik sona erdi
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
Kaynak: Manşet Haber
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.