AYNI DAĞDAN DOĞAN 2 NEHİR VELEKA YAŞIYOR- ERGENE ÖLDÜ
19 Nisan 2022, Salı 18:09Trakyanın 3 ili, 3 denizi, 3 dağı, 3 ormanı var.
Ancak 3 ilin tek bir akarsuyu var(DI). Ve bu akarsuyun beslediği verimli topraklar.. Türkiye’nin, hatta Avrupa’nın bile en önemli çökeltme havzalarından birisiYDİ. Ergene artık yok. Akarsu, Akarsıvı haline geldi. Bir zamanlar Su değirmeni olan, Balıkçılık yaparak geçimini sağlayan insanların olduğu, Türkiyede ki pirinç ihtiyacını karşılayan Ergene havzası plansız yapılaşmalar uğruna yok edildi.
Ergene nasıl bitti. Kirli sanayi 70 li yıllarda Çerkezköy-Çorlu-Burgaz aksına yönlendirildi. Geldikleri yer Ergene kaynaklarının üzeriydi. Yer altından çektikleri temiz suları kirleterek dereler aracılığı ile Ergene ye bıraktılar. Trakya da ki yaşamı yok ettiler. Trakya toprakları Obruklarla tanışmaya başladı. Ergene doğduğu yer ile Meriç nehrine döküldüğü yer 283 km. Istrancalarda doğduğu yerden 25-30 km temiz kan nehir, sanayi ve yerleşim bölgelerinden sonra 250 km zehir akıyor. Sanayi gelirken Aş - İş getiriyoruz dediler. Gelen Kanser oldu. Ölüm oldu.
Ergenenin doğduğu Istrancaların 1/3 BG de 2/3 TR de. Bulgaristan Istarncası 1161 Km2 Biyosfer rezerv alanıdır. Türkiye tarafı 1970 km2. Madencilik ve kirli sanayi alanı.
AYNI DAĞDAN DOĞAN 2 NEHİR
VELEKA YAŞIYOR- ERGENE ÖLDÜ
İki nehir. Biri Veleka-Diğeri Ergene. İkisi de Türkiye ıstrancalarından doğuyor. Biri Bulgaristan’a akıyor. Diğeri Türkiye sınırlarında akıyor. Veleka Nehrinden SU , Ergene Nehrinden SIVI akıyor.
Veleka’da balık tutulup, tekne gezileri yapılırken, Ergene de canlı yok. Nehir kenarında yürümek bile imkansız hale geldi. Veleka nehri ve çevresi ise biyosfer rezervi. Koruma alanı.
Nehrin birinin kaderi içindekileri ve çevresindekilere yaşam kaynağı olmak, diğerinde ise içindekileri ve çevresindekilere ölüm saçmak.
Veleka , Istranca'nın en büyük ve en uzun nehridir. (147km). Türkiye'deki Istrancaların zirvesinden doğar ve Bulgaristan'a akar
Bizde adı Kocadere. Sınırı geçince Veleka oluyor. Veleka Bulgarcada “Koca,Ulu,Büyük” anlamında
Türkiye’den doğan Veleka'da 32 balık türü vardır - kahverengi alabalık, Avrupa kefali, leuciscus cephalus, minnow, minnow, Kırım halter, chalcalburnus chalcoides, alburnoides bipunctatus, amur bitterling, Anguilla anguilla L., Mesogobius batrachocephalus ve diğerleri. Alt akıntısındaki ormanlar ve çayırlar, mevsimsel olarak kaynak sularıyla dolup taşar ve böylece nemli ve yoğun bir sulak alan oluşturur.
Veleka Sit Alanı (1546,3 ha)
Eski meşe-kayın ormanlarını Veleka Nehri kanyonunu korumak için sit alanı ilan edildi. Bir karstik bölgeden geçtiği ve çok sayıda menderes oluşturduğu Veleka nehrinin orta akıntısını kaplar. Çok sayıda kuş, altın kartal (Bulgaristan topraklarında ağaçlarda yuva yaptığı tek yer Istranca'dır), kara leylek, Mısır akbabası gibi asırlık ormanlarda ve kayalık yamaçlarda barınak bulur. bir sürü memeli. Su samurunun en iyi korunmuş popülasyonlarından biri Veleka nehrinde bulunur. Kaynak: https://www.strandja.bg/en/info/35-reki-i-vodi-en
Türkiye’den doğan Ergene’de ise balık değil, canlı bile yok
Veleka ve Kocadere kenarlarında kayalıklar vardır. Bu kayalıklarda Kara leylek, Puhu gibi kuşlara ev sahipliği yapar. Karşı tarafta bir PUHU yuvası var diye yuva ve çevresi koruma altında. Bizde de Puhu yuvası var. Biz ne yapıyoruz? Kocadere üzerine Çağlayık köyünde baraj planlanıyor. Barajın taş ihtiyacını da PUHU yuvasının olduğu bölgede patlatmalı taş ocağı planlanıyor.
Bulgaristan’da Kalkata bölgesi, bir çift baykuşun yuvasını korumak için sit alanı ilan edildi. Bölgeye bazen “Baykuş” denmesinin nedeni budur.
Bizde baraj planlanan alanın ÇED Başvuru dosyasında ki patlatma yapılacak olan Baykuş PUHU yuvası var, 2020 yılında 3 yavru büyütmüş olup,bu yuva DOKU DERNEĞİ tarafından izlenmekte ve takibi yapılmaktadır. Bundan dolayı bölgede yapılacak olan faaliyetler ile yuva tahrip olacaktır. Malzeme ocakları açılmasının yerine, bölgede sayıları her geçen gün artan aktif olan malzeme ocaklarının değerlendirilmesi göz ardı edilmiştir.
Kaynak: https://www.strandja.bg/en/info/38-zashtiteni-mestnosti-en
Baraj yapabilmek için BERN sözleşmesine uymak gerekiyor. Uyulacak mı.? hep birlikte göreceğiz. Baraj yapılırsa Veleka ve doğal yaşam için çok büyük tehdit olacak.
Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi kısaca Bern Sözleşmesi Türkiye tarafından 9.1.1984 tarihinde onaylanmış, 20.02.1994 tarih ve 18318 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu sözleşmenin 4 . maddesi’ne 1.fıkrasına göre “ Her Akit taraf, yabani flora ve fauna türlerinin yaşama
ortamlarının, özellikle I ve II nolu ek listelerde belirtilenlerin ve yok olma tehlikesi altında bulunan doğal yaşama ortamlarının muhafazasını güvence altına almak üzere, uygun ve gerekli yasal ve idari önlemleri alacaktır” üçüncü fıkrasına göre “Akit taraflar, II ve III nolu ek listelerde belirtilen göçmen türler için önem taşıyan ve kışlama, toplanma, beslenme, üreme veya tüy değiştirme yönünden göç yollarına uygun ilişki konumunda bulunan sahaların korunmasına özel dikkat göstermeyi kabul ederler.”. 6.Maddesi’ne göre “ Her akit taraf, II no’lu ek listede belirtilen yabani fauna türlerinin özel olarak korunmasını güvence altına alacak ve gerekli yasal ve idari önlemleri alacaktır.” Bu madde de belirtilen önlemler arasında “ Üreme ve dinlenme yerlerine kasıtlı olarak zarar vermek veya buraları tahrip”’ in yasaklanması vardır.
Karşı tarafın Istrancaları Bulgaristan tarafında Biyosfer rezerv alanı olarak, 27 yıldır koruma altındadır. Korunan alan Bulgaristan topraklarının %1 ni kapsamaktadır. Biyosfer rezerv alan sınırlarında kalan VELEKA nın tamamı SİT kapsamında olup koruma altındadır.
Bizim Istrancalarımızda bir an önce biyosfer rezerv ilan edilip mutlaka koruma altına alınmalıdır. Yoksa Ergene-Veleka durumunu, ormanlarımızda yaşayacağız. Karşı ormanlarda yaban hayatı, bizde ise taş ocakları kalacak.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.
Facebook Yorum