Kırklareli
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

BUGÜN DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ

03 Mayıs 2024, Cuma 11:04

BM Genel Kurulu’nun 1993 yılında aldığı karar ile 3 Mayıs tüm dünyada Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. Düşünce Kuruluşu Freedom House‘un yayınladığı 2024 Dünyada Özgürlük Raporu’nda, Türkiye özgürlük puanında son 10 yılda en fazla düşüş yaşayan ülkeler arasında yer almayı sürdürüyor.
Ülkemizde Gazeteciler 2024 yılında da Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü yine işsizlik, sansür,tehdit, fiziksel saldırı, davalar, haksız gözaltı ve tutuklulukların baskısı altında karşılıyor.Türkiye'de zordur gazeteci olmak.Çünkü bir gazeteci yazdığı haber nedeniyle ya tehdit ediliyor,ya saldırıya uğruyor yada hakkında dava açılarak baskı ve sindirme politikaları uygulanıyor.Bizimde Manşet Haber olarak biri yediğimiz 6 bin tl para cezası ile biri de AKP li bir vekil hakkında yaptığımız yorum ile ilgili süren davalarımız devam ediyor.Gazetecilerin bir çoğu ya düşük ücretle çalışmakta yada sigortasız ve sendikasız yarını olmayan bir şekilde patronların iki dudağı arasında geleceğini göremeden çalışmak zorunda kalıyor.Basın İlan Kurumu’nun haksız ilan ve reklam kesme, ilan hakkını iptal etme kararları, RTÜK’ün yayın durdurma ve verdiği yüksek para cezaları bağımsız gazeteciliği tehdit ediyor.Her geçen gün maliyetlerin artması yandaş medya dışındaki haftalık aylık gibi gazetelere yaşam hakkı tanınmıyor.SEKA'nın kapatılmasının ardından kağıt ithal eden ülke olarak doların artması durumunda kağıada gelen ard arda zamlar  gazeteciliğin belli tekeller dışında yaşama şansı giderek tehlike altında kalmaktadır.Mevcut siyasi iktidar basın özgürlüğünün var olduğunu savunurken, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde bir polis haber yapmak için sahada bulunan gazetecileri engellemek için ekiplere  ‘süpürün’ emrini verebiliyor. Son 15 yılda bine yakın gazetecinin tutuklandığı ülkemizde 16 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle hala cezaevlerinde tutulduğu bir ülkede zordur gazetecilik. 
Gazeteciler,Halkın haber alma hakkını savunarak kamusal görev yaparlar, halkı bilgilendirerek tarihe not düşerler. Bu nedenle ısrarla bizde diyoruz ki ‘gazetecilik suç değildir.Gazetecilik halkın haber alma, bilgilenme hakkına hizmet eden saygın, onurlu bir meslektir ve her zamanda öyle olacak, öyle kalacaktır. 
Bizler her türlü engellemelere rağmen, her türlü baskı, yıldırma, hapis cezaları, tehditler ile  Gazeteciler bedeller ödeseler de kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.
”3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü' Gününde talebimiz cezaevindeki meslektaşlarımızın serbest kaldığı bir toplum olmasıdır.3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününde mesleğini özenle ve özveriyle yapan bütün meslektaşlarımıza kutlu olsun. 
Umuyoruz ki gelecekte, demokrasinin yeşerdiği, cezaevlerinde tutuklu gazetecisi bulunmayan aydınlık ve barışçıl bir ülkede 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü gururla kutlarız.
 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum