ÇYDD VE SABAHATTİN ALİ ANITI
16 Haziran 2021, Çarşamba 13:44ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği), Türkan Saylan ve arkadaşları tarafından 21 Şubat 1989 tarihinde, İstanbul’da kuruldu. Aynı yıl Kırklareli’nde, Ünal Başkur ve arkadaşları, “Sabahattin Ali’yi Anma Etkinlikleri’ni” başlatmışlardı. 1994 yılında, Yine Ünal Başkur ve arkadaşları, ÇYDD Kırklareli Şubesi’ni kurduktan sonra bu etkinlikler, ÇYDD çatısı altına alındı ve 32 yıldır “SABAHATTİN ALİ KÜLTÜR GÜNLERİ” adı altında sürdürülüyor.
2003 Yılı konuklarımızdan Tuncer Cücenoğlu şöyle demişti:
“Rusya’nın Rostov kentinde bir oyunum oynanıyordu. Oraya gittiğim zaman ilgililer, ‘Size yarın bir sürprizimiz var’ dediler ve ertesi gün beni Taganrog kentine götürdüler. Bir heykelin karşısında durduk.
‘Bu kim?’ dediler.
Baktım ve ‘Bu Anton Çehov’ dedim.
‘BU KENT, ANTON ÇEHOV’UN KENTİDİR’ dediler.
Dünyanın birçok yerinde, KENTLER SANATÇILARIYLA ANILIRLAR. 1990 yılından bu yana düzenlenen ve 14. yılına ulaşan ‘Sabahattin Ali Kültür Günleri’ ile KIRKLARELİ, Sabahattin Ali’yi yaşatmaktadır. En yakın zamanda, Kırklareli’ne bir ‘Sabahattin Ali Heykeli’ dikilmelidir. Dahası, bir ‘Sabahattin Ali Vakfı’ kurulmalı ve bu Vakfın merkezi de ‘Kırklareli’ olmalıdır.”
Bu görüş ve bu fikir hiç aklımızdan çıkmadı. Koşulların oluşması için 7 yıl beklememiz gerekiyormuş. Öncelikle, “Yer” ve “Parasal Destekçi” sorunlarını çözmeliydik. Kültür ve sanat gönüllüsü Mimar Ahmet Sağmal, parasal destekçi olmayı üstlenince, yer sorununu çözmek de Belediyemize kalıyordu.
Kırklareli Belediye Başkanlığı’na yazılı başvurumuzu yaptık. Belediye Meclisi toplantısına hazırlıklı gittik ve görüntülü bir sunum yaptık.
Karşı görüşte olanlar vardı. Bir tanesi,”Kırklarelili sanatçılar varken, neden Sabahattin Ali’nin anıtını dikiyoruz?” dedi.
Ben söz aldım ve ”Kırklareli bir Balkan kenti. Sabahattin Ali de Balkanların çocuğu. Doğduğu yer olan Eğridere, buraya kuş uçuşu birkaç saatlik yer. Üstelik Sabahattin Ali, dünya çapında bir öykü yazarı ve şiirleri şarkılara konu olmuş bir ozanımız” dedim.
Bir başkası, yarı alaycı: ”Hangi şarkılarmış onlar?” dedi.
Şarkıları sıralayınca, “Aaa!” ve “Ooo!” sesleri birbiri ardına geldi ve yapılan oylamada “anıt ve yeri” oy çokluğu ile kabul edildi.
Belediye Başkanımız Sayın Cavit Çağlayan’ın yakın ilgilerine ek olarak, Sabahatin Ali Kültür Günleri’nin ve ÇYDD Kırklareli Şubesi’nin kurucu üyelerinden Ünal Başkur ile Erdoğan Kantürer’in gayretlerine, parasal destekçimiz Ahmet Sağmal ile yeni Şube Başkanımız İbrahim Cebeci’nin gayretleri de eklenince, Kırklareli hem Sabahattin Ali Anıtı’na hem de Sabahattin Ali Parkı’na kavuştu. Yıl 2010…
Yontucu Ziyatin Nuriev, sanatını konuşturmuştu.
Kırklareli Halkı noktayı koydu:
“KIRKLARELİ, Sabahattin Ali’nin yaşatıldığı kenttir.” (*)
2013 yılında, Belediye Başkanımız Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun destekleriyle, Sabahattin Ali’nin doğum yeri olan Eğridere (Ardino) kentine de bir anıt dikildi; Eğridere ile Kırklareli “Kardeş Kentler” oldular; bir tümce yeniden vurgulandı:
“KIRKLARELİ, Sabahattin Ali’nin yaşatıldığı kenttir.”
“ÇAĞDAŞ OLMAK” budur işte…
*Kaynak: BİR ÖKÜZLE GÖZGÖZE- ÇAĞDAŞ OLMAK- Rafet Seçkin rafetseckin@hotmail.com rafetseckin.com