KIRKLARELİ YAHUDİLERİ-1
29 Haziran 2021, Salı 09:57
“KIRKLARELİ YAHUDİLERİ VE 1934 OLAYLARI” yine gündemde…
Kitabımdan alıntı yapan Yazar Nevzat Onaran, bu ay yayımlanan “DEVLETİN DÂHİLİ HARBİ” adlı kitabını adresime göndermiş. Kendisine teşekkür mesajı gönderdim ve kitabının “YAHUDİLER” bölümünü dikkatle okudum, inceledim.
N. Onaran, kitabının “KAYNAKÇA” bölümünde soyadımı, adımı ve kitabımın adını yazmış. Sayfa 313’te, “Kırklareli: Gad Franko ve Mişon ventura’nın Reisicumhur Mustafa Kemal’le görüştüğü gün 3 Temmuz 1934’te akşamı Kırklareli’de Yahudi evleri taşlandı. Temmuz’da 1934 Kırkpınar Güreşlerinin Edirne yerine Kırklareli’de yapıldığı iddiasını araştıran Rafet Seçkin, Kırklareli’de 5-6 Temmuz’da Büyük Pehlivan Güreşleri’nin yapıldığını ortaya çıkardı. Rafet Seçkin, kitabında araştırmasını 1934’le sınırlandırdı ve öncesinde 1933 veya sonrasında 1935 yıllarında Kırklareli’nde Büyük Pehlivan Güreşleri’nin yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi vermedi. 116- (Sayfa 314 altı – Rafet Seçkin, Belgelerle Kırklareli Yahudileri ve 1934 Olayları, Ceren Yayıncılık, Edirne- 2017, sf. 125, 127, 133, 234-238.) Anlaşılan o ki, Kırklareli’nde Büyük Pehlivan Güreşleri sadece 1934’te yapıldı, bir yıl öncesinde veya sonrasında yapılmadı. 117- (Sayfa 314 altı – Rafet Seçkin’e 4.11.2018’degönderdiğim mailim: “Sayın Rafet Seçkin, Merhaba. Belgelerle Kırklareli Yahudileri ve 1934 Olayları kitabınızı okudum, emeğinize sağlık. Yaptığınız araştırmayla kitabınızda 5-6 Temmuz 1934’te Kırklareli’nde ‘Büyük Pehlivan Güreşleri’ düzenlendiğini belgeleriyle ortaya koyduğunuzu okudum. Sorum: ‘Büyük Pehlivan Güreşleri’ 1933 ve daha öncesinde veya 1935 ve daha sonrasında düzenlendi mi? Saygılarımla.” Rafet Seçkin’in yanıtı aynen şudur: “İlginize teşekkürler… Kırkpınar güreşlerini soruyorsanız 1933’te de vardı, 1935’te de… Kırklareli’nde düzenlenen güreşleri soruyorsanız, bu tür güreşler, Kırkpınar öncesinde ve sonrasında kent, kasaba ve beldelerde her yıl oldu, oluyor. Ama Kırklareli merkezde kurulu bir düzen yok… Güzelliklerde buluşmak dileğiyle…” Rafet Seçkin’e teşekkür ederim-N.O.) Elbette Büyük Pehlivan Güreşleri organizasyonunun 1934’te yapılmış olması, Yahudilere saldırı planının bir parçası olduğu yönünde düşündürmektedir.
Kitabımda birkaç kez kullandığım gibi… TUT KELİN PERÇEMİNDEN…
27.06.2021 Pazar… Ben de mailimi gönderdim:
Sayın Nevzat Onaran,
Kitabınızın “YAHUDİLER VE 1934 OLAYLARI” konulu bölümünü (Sf. 289-344) bazı satırların altını çizerek, bazı paragrafların yanlarına işaretler koyarak OKUDUM.
Benim de size bir sorum var:
Kitabımın, “YAZARIN (R.S.) YORUMU” bölümünü, özellikle “Sf. 309-319” bölümünü OKUDUNUZ MU?
Yanıt hemen geldi:
Merhaba,
Kitabınızı vurguladığınız sayfalar da dahil okudum.
Selamlar
Anlayana ya da ANLAMAK İSTEYENE, o kadar çok şey var ki o sayfalarda…
Erol Haker (Elyo Adato) ve Nazif Karaçam, “Herkesin 3 Temmuz 1934 Pazar günü Edirne Sarayiçi’nde yapılacağını bildiği güreşler ani bir karar ve henüz bilinmeyen bir nedenle Kırklareli’ne kaydırılmıştır.” Yalanına, Ayşe Hür ve Işıl Demirel gibi yazarlar, uyduruk eklemeler de yaparak balıklama atlamışlar. Rıfat N. Bali, bu kişilerin yazılarını kendi kitabında paylaşmış, işine gelmeyen konuları atlamış.
Kitabımda, bu YANLIŞLARI ve YALANLARI tek tek ortaya çıkararak çürüttüm.
*3 Temmuz 1934 PAZAR değil SALI…
*KIRKPINAR GÜREŞLERİ ancak Edirne’de olabilir, nitekim 1934 yılında da yapılmış.
*Kırklareli’nde, HALKEVİ Okuma Odası’nı zenginleştirmek için düzenlenen BÜYÜK PEHLİVAN GÜREŞLERİ, olaylardan 3 gün sonra yapılmış. Yani, güreşlerin olaylarla ilgisi yok.
*Ama Erol Haker’e göre, güreşlerin yapıldığı günün gecesi bir PEHLİVAN babaannesinin dikiş makinesini yüklenmiş, götürüyormuş.
*Yine Erol Haker’e göre Babacık Mitrani, güreş izleyicilerine çok iyi fiyatla sandalye kiralamış. Bu kiralama, 1934 yılındaki güreşlerde yaşandıysa, 3 gün önce Yahudilere yapılan saldırılar, Türkler ile Yahudiler arasında ciddi bir soğukluk yaşanmadığının işaretidir. Bu kiralama bir başka yılda yapılan güreşlerde yaşandıysa, PEHLİVAN GÜREŞLERİNİN şu ya da bu ad altında 1934 yılı öncesinde ya da sonrasında da yapıldığını kanıtlamaktadır. Uydurma ad olan LORYALO PARKI, Azarya Şair (Behar) anlatımında olduğu gibi, Yahudiler tarafından bile MİLLET BAHÇESİ diye adlandırılıyordu ve Yahudi mahallesi ile Park arasından bir dere (Bağlıcadere) geçiyordu.
Sayın Nevzat Onaran, kitabımın “özellikle vurguladığım” sayfalarını dahi OKUMUŞSUN. Okudun da anlamadın mı, yoksa işine mi gelmedi? 27.06.2021 rafetseckin@hotmail.com rafetseckin.com