Kırklareli
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    30.71
  • EURO
    32.91
  • ALTIN
    1967.5
  • BIST
    8994
  • BTC
    49397.326$

 1 MAYIS VE EMEKÇİLER '' KONULU  PANEL AKM'DE  YAPILDI

 1 MAYIS VE EMEKÇİLER '' KONULU  PANEL AKM'DE  YAPILDI
haber detay

 

Eğitim-Sen kırklareli Şubesi tarafından düzenlenen 1 Mayıs ve Emekçiler konulu panel AKM 'de yapıldı .
Kırklareli Eğitim Sen Şubesi tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Eğitim Sen Kırklareli Şube Başkanı Okan Balcı'nın yaptığı ve panelist olarak Doç.Dr. Hüseyin Sevgi ile Dr. Öğretim Üyesi Erhan Özşeker'in katıldığı ''1 Mayıs ve Emekçiler'' konulu panel  AKM de yapıldı.
Panelin açılış konuşmasını Eğitim-Sen Kırklareli  Şube Başkanı Okan Balcı yaptı.Balcı yaptığı açıklamada, Bugün emekciler ve emek dostları olarak bir aradayız 2024 1 Mayıs'ına  Dünyada işçi sınıfı ve Türkiyede işçi sınıfı nasıl gidiyor, tarihsel bağlamıyla birlikte konuşacağız.Panelistlerimiz Doç.Dr. Hüseyin Sevgi ile Dr. Öğretim Üyesi Erhan Özşeker bizlere işçi sınıfı ve 1 Mayıs tarihi hakkında bizleri bilgilendirecekler.Kendilerine ve panelimize katılan mücadele arkadadaşlarımızada katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum dedi.
İlk panelist Doç.Dr. Hüseyin Sevgi konuşmasına işçi sınıfının 1800 lü yıllarda örgütsüzlüğün olmaması nedeniyle patron düşmanlığı üzerinde şekillendirildiğini görmekteyiz diyerek başladı.Bugün yeni teknolojiler işte uzaktan çalışma, dijital çalışmalar.yapay zeka gibi birçok şeye baktığımızda işçiler tıpkı 1800'lerin başında olduğu gibi biraz düşman belleyebiliyor.Örneğin yapay zeka işçilerin elinden işlerini alacağı tartışılıyor, robotların işlerini alınacağını düşünüyor ama Marks bunu 1800'li yıllarda söylüyor. Buradaki karşınıza çıkan asıl düşman sefalet ya da kölelik.Kölelik sistemini doğuran çalışma koşullarını yaratan düzendir ya da o dönem sermaye olarak söylüyor Max. Bu çalışmalar Almanya'da Fransa'da ciddi yankılar uyandırıyor ve bir dernek kuruluyor. Akademik olarak tarihteki ilk işçi Derneği olarak Londra yazışma Derneği olarak bu tarihteki ilk işçi örgütü ilk işçi deneyimlemesi olarak tarihe geçiyor ve ciddi anlamda işler arasında bir popülerlik kazanıyor. 7 yıl boyunca ciddi bir örgütlenme oluyor ve İngiltere 1 yasa çıkarıyor yasanın ismi birleşme yazısı 25 yıl boyunca yürükte kalan bu yasa sendikalılara ve dernek kurma bir fiil yasaklanıyor 25 yıl boyunca neden bu kadar İngiltere'ye önemsiyoruz çünkü Sanayi Devriminin başladığı sömürge'nin ilk ortaya çıktığı yerdir.Max Bu çalışmalar Almanya'da Fransa'da ciddi yankılar uyandırıyor ve bir dernek kuruluyor Akademik olarak tarihteki ilk işçi Derneği olarak Londra yazışma Derneği olarak bu tarihteki ilk işçi örgütü ilk işçi deneyimlemesi olarak geçiyor ve ciddi anlamda işler arasında bir popülerlik kazanıyor 7 yıl boyunca ciddi bir örgütlenme oluyor ve İngiltere 1 yasa çıkarıyor yasanın ismi birleşme yazısı 25 yıl boyunca yürükte kalan bu yasa sendikalılara ve dernek kurma bir fiil yasaklanıyor 25 yıl boyunca neden bu kadar İngiltere'ye önemsiyoruz çünkü Sanayi Devriminin başladığı sömürge'nin ilk ortaya çıktı. 1 Mayıs bize liberallerin armağanı değildir, sosyalistlerin de armağanı değildir. 1 Mayıs Bize MARX'ın en yakın döneminde 1700 lü yılların sonunda 1800'lerin ortasına kadar mücadele etmiş bu yolda kanlarını dökmüş İşçilerin dünyasıdır biraz. Bu bakımdan 1 Mayıs'ı böyle algılamak lazım biraz böyle kutlamak gerekiyor dedi. 
Panelistin ikinci konuşmacısı Dr. Öğretim Üyesi Erhan Özşeker de konuşmasında, II. Enternasyonal 1889’da Paris’te düzenlediği kongrede, Amerikan işçilerinin mücadelesini desteklemek amacıyla dünya çapında gösteriler düzenledi.1890’dan başlamak üzere 1 Mayıs’ı da, “Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kabul etti.Türkiye’de ise ilk defa 1905’te rastlandı. İzmir’de yapılan 1 Mayıs kutlamasının 5 yıl ardından, işçi bayramı İstanbul’da da düzenlendi. Birinci Dünya Savaşı’nın yaralarını sarmaya çalışan Osmanlı İmparatorluğu’nda, 1920’deki 1 Mayıs kutlamalarına işgal idaresinin ve Osmanlı hükümetinin yoğun baskılarına karşın bütün işçiler katıldı.İşçiler üzerindeki baskı ve yasaklar Cumhuriyet sonrasında da devam etti.1925’ten 1935’e kadar geçerli olan Takrir-i Sükun Kanunu kutlamaları rafa kaldırdı.Türkiye'de darbeler,1 Mayıs yasakları, katliamlar ile 1 Mayıs’ın tarihi yasaklarla yazılıyordu.1970’li yıllarda ise işçilerin meydanları yeniden doldurduğu yıllar oldu. 1976 ve 1977’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için gelenlerin sayısı İstanbul’un ünlü Taksim Meydanı’nda yarım milyona ulaştı. Fakat 1977’de korkulan oldu ve bayram havası yerini kan kokusuna bıraktı. Dönemin DİSK Genel Başkanı’nın konuşmasının hemen ardından emekçilerin üzerine ateş açıldı. Yaşanan panikte 37 kişi hayatını kaybederken 200’den fazlası yaralandı.1980 askeri darbesinin yasaklarından 1 Mayıs da kurtulamadı. 7 yıl boyunca işçi kutlamalarına izin verilmedi. 1987’de sadece milletvekillerinden oluşan bir grup Taksim anıtına çelenk bırakabildi. 1989 ve 1990’daki kutlama girişimlerinde bir işçi hayatını kaybederken bir üniversite öğrencisi felç oldu.2010, işçi bayramının yeniden binlerce kişi ile kutlandı ve Taksim Meydanı’nı 200 bin kişi doldurdu, görkemli bir kutlama gerçekleştirildi.Fakat 2013’ten sonraski kutlamaların yerini yine göz yaşartıcı bombalar ve şiddet aldı. Sendikaların 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlama ısrarı göstericilerle güvenlik güçlerini karşı karşıya getirdi.1 Mayıs ve Taksim emekçiler ile özdeşleşen bir yer olduğu için işçi sınıfı Taksimden hiç vazgeçmedi.Çünkü 77 1 Mayısında DİSK genel Başkanı işçileri bu alan  1 Mayıs alanı olsunmu diye sorarken alanı dolduran işçiler OLSUN diye haykırdı.37 kişi katledildi yüzlerce işçi yaralandı ve kanlı 1 Mayıs o yüzden işçi ile özdeşleşti ve yasaklara karşı işçi sınıfının direnişi bu yüzden ve buda son derce haklı bir istek olarak karşımıza çıkıyor.Bu mücadele dünde vardı bugunde var ve yarında var olacaktır dedi. 
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!